Прочитај ми чланак

Понош: Министарство скрива истину о смрти српског војника

0

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, Здравко Понош, изјавио је данас да је трагична погибија старијег водника прве класе Дејана Стојковића (1982) на полигону на Пештеру "упрљана скандалозним покушајем кризног пи-ара (ПР) од стране Министарства одбране".

На скупштини Општинског одбора Народне странке у Земуну, потпредседник те партије Здравко Понош је навео да се на војним вежбама дешавају трагични догађаји, јер је то, како каже, посао високог ризика, али да нико нема право да „обмањује јавност и лаже породицу настрадалог само да би прикрио властиту одговорност или да не би покварио угођај државном руководству.“

Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

„Стојковић је погинуо јер се због екстремно високе температуре активирао систем за гашење пожара у борбеном возилу. Знам да се он понео као прави командир и помогао осталим члановима посаде да изађу“, додао је Понош.

Понош је навео да је Министарство одбране „лаконски саопштило“ да је Стојковићу позлило и да је и поред указане помоћи преминуо, саопштила је Народна странка.

„То је скандалозан покушај манипулације. Није исто ако је човек преминуо након што му је позлило због лошег здравственог стања или је погинуо извршавајући задатак, али одговорност увек мора да се утврди“, рекао је Понош и додао:

„Ако је по среди здравствени разлог, поставља се питање када је био на систематском прегледу, како је преглед обављен, и ко је одговоран што је био на таквом задатку ако није био здрав. Ако је страдао због спољњог фактора због кога би и најздравији страдао, поставља се питање – шта је био узрок. Неисправна техника, можда нека траљава модификација, да ли је техника правилно одржавана и ко је за то одговоран.“

Здравко Понош је истакао да је најважније да Стојковићева породица мора да зна, како тврди, истину.

„Није исто када његова деца одрастају са сазнањем да им је отац умро јер је био лошег здравља или са сазнањем да је херојски погинуо обављајући задатак, а Стојковић се понео одговорно, херојски, као прави командир. Чекао је да сви чланови посаде пре њега напусте возило у којем се десила хаварија. То су потпуно различите ствари. То мора да зна породица, али и војска, јер се на таквим примерима учи“, рекао је Понош и закључио:

„Војне вежбе не би требало да служе за забаву државном и војном руководству нити за потребе маркетинга трговцима оружјем. Нажалост, није ово први политички менаџмент над војском који инсистира да им војска прави ‘телевизичне’ вежбе. Неки су на то пристали. Ја нисам.“

Подсетимо, припадник Војске Србије преминуо је на полигону на Пештеру, како је 24. јуна саопштило Министарство одбране. Он је преминуо након што му је, како тврди Министарство одбране, позилило током реализације планираних активности на привременом полигону.

Старији водник прве класе Дејан Стојковић, припадник Друге бригаде Копнене војске, налазио се у саставу посаде оклопног борбеног возила, када му је наводно изненада позлило.

„Именованом је на лицу места пружена хитна медицинска помоћ, а затим је хеликоптером Војске Србије транспортован до Здравственог центра „Студеница“ у Краљеву, где је покушана реанимација. И поред свих напора, лекари нису успели да спасу живот старијем воднику прве класе Дејану Стојковићу“, навело је раније Министарство одбране.