Прочитај ми чланак

ПОЛОВИНА НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА ЖЕЛИ ВИШЕ ФУНКЦИЈА – седе у две или више фотеља

0

Агенција за борбу против корупције дала је сагласност на 71 захтев што значи да је прошао скоро сваки други функционер који је намеравао да уз тренутни положај заузме још неки.

Чак 149 функционера из Скупштине Србије је од почетка године поднело захтев да им се омогући да истовремено обављају две или више функција.

Агенција за борбу против корупције дала је сагласност на 71 захтев- сазнају „Новости“ у овој институцији.

То значи да је „прошао“ скоро сваки други функционер који је намеравао да уз тренутни положај заузме још неки. У овим случајевима процењено је да нема сукоба интереса и да неће бити кршења закона ако раде више послова.

Према подацима постављеним „Новостима“ из Агенције, од 1. јануара до 20. јула дозволу за други положај затаражило је 40 функционера који су већ биили у републичким органима, јавним предузећима, привредним друштвима установама и другим организацијама чији је основач Република Србија.

Њих 25 „конкурисало“ је за још једну функицију, а већ су били запослени у општинама, предузећима или другим организацијама на локалном новоу, док је шесторо у тренутку подношења захтева већ имало положај на покрајинском нивоу.

Било је и оних који су без тражења дозволе свесно кршећи забране, поседали у више фотеља. Због тога је Агенција покренула 84 поступка, 66 је у току, а у девет случајева је донето решење којим се утврђује да фунцкионеру престаје друга функција коју је преузео. Седморо је „зарадило“ меру упозорења, док је у два случајева утврђено да нама основа да се уопште води поступак.

Осим Агенције дуплим фунцкијама бавили су се скупштински Административни одбор, који расправља о посланицима који желе још један положај. Од почетка године, 11 трибуна добило је одобрење да обавља другу фунцкију.

Неки од посланика су добили дозволу за додатни јавни посао

Тако су, осим заступања грађана у парламенту, дозволу за додатни јавни посао добили напредњаци Владимир Ђукановић, Александра Томић, Жарко Мићин и Александар Марковић. Одобрење одбора су тражили и: Ненад Костадиновић (СПС), Александар Чотрић (СПО), Душица Стојковић (СНС), Дијана Вукомановић (Народна), Санда Рашковић Ивић (Народа), Енис Имамовић (СДА) и Иван Бауер (СДПС).

У Нацрту Закона о спречавању корупције, који је управо прошао јавну расправу, предвиђено је да јавни функционер не може да обавља други посао или делатност уколико то захтева ангажман са пуним радим временом. Изузетак су они који се баве научно-истраживачким радом, наставом, културно-уметничком, хуманитарно и спортском делатношћу. Наравно, обавезни су да Агенцији пријаве и приходе од свих послова.