Прочитај ми чланак

Пољопривредници напустили састанак у Влади Србије

0

Пољопривредници који су данас дошли на састанак у Владу Србије, где је са представницима власти требало да преговарају о два кључна проблема - еАграру и Пољопривредној комори Србије, напустили су састанак, сазнаје Данас.

Како су потврдили, било је више разлога за то. Један од разлога је било присуство два удружења пољопривредника, која по речима саговорника Данаса, није требало да буду ту, а позвана су од стране министарства. У питању су Удружење НАПС, Удружење Асоцијација 2022.

Како је речено, представник НАПС-а је сам рекао да му је синоћ касно јављено да данас треба да се појави на том састанку.

Други проблем, како су нам рекли, јесте то што састанку није присуствовала премијерка Србије Ана Брнабић, са којом су они, такође, тражили састанак.

Они су састанак напустили, али су предложили да се он настави у 15 часова, када представници власти заврше састанак са та два спорна удружења, а одговор представника власти се још увек чека.

Удружења пољопривредника из више крајева Србије данас су присустовала састанку у Влади Србије где је требало да се расправља о два, за њих, најбитнија проблема.

Од представника власти, састанку су присуствовали министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, као и представници Управе за аграрна плаћања, Министарства правде и катастра.

Пољопривредници су пред овај састанак указали на два велика проблема.

Један од њих је еАграр и неопходна овера уговора о закупу земљишта код нотара. Наиме, они су критиковали недоследност надлежних, односно то што је до избора пољопривредницима толерисано што немају оверене уговоре о закупу код нотара, а након 17. децембра је то престало да важи.

Они сматрају да су надлежни само наводно посегнули за овим под изговором спречавања злоупотреба, а у суштини како би што мање новца дали за субвенционисање ратара.

Друга ствар око које су преговори вођени, јесте Пољопривредна комора Србије, за коју пољопривредници сматрају да им не би донела пуно доброг.

Они верују да би та институција само опструисала рад њихових удружења и напоре да им надлежни обезбеде што повољније услове за производњу.

Данашњем састанку присуствовало је седам удружења и то удружења Стиг, Наше Млеко, Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља, сложни Пидиканци, Брестовачки ратари, Спас и опстанак сточара западне Србије, Удружење пољопривредних произвођача Суботице, а они су раније позвали и остала удружења да се придруже њиховим захтевима.

Подсећамо, претходни састанак пољопривредника са представницима власти одржан је 27. децембра у Палати Србија.