Прочитај ми чланак

ПОЛА ГОДИНЕ ПРОТЕСТА: Србији не треба чврста, него чиста рука

0

Протести у Србији, најпре под слоганом „Стоп крвавим кошуљама“, а потом „Један од пет милиона“, почели су пре тачно пола године. Полугодишњи јубилеј обележен је премештањем такозване Слободне зоне у Крушевац.

У том граду одржаoа се и протест грађана и лидера дела опозиције, која подржава протесте.

Фото: Твитер – Народна странка

У центру Крушевца је уочи протеста отворен тзв. „Музеј напредњачког реализма“, а грађанима се обратили лидери Савеза за Србију и осталих опозиционих странака које подржавају протесте.

Међу говорницима је био и Борко Стефановић из Странке слободе и правде (ССП), који је у новембру прошле године претучен у Крушевцу, што је био и повод за почетак протеста.

„Увек постоји једна посебна емоција када се вратимо у Крушевац после тог 23. новембра прошле године, када је био напад на нас овде, и мислим у суштини да је Слободна зона показала да се креће по Србији, одлази на места где постоји потреба за тим“, рекао је Стефановић за Н1.

Председник ССП-а Драган Ђилас мисли да се у последњих шест месеци много тога променило у Србији.

„Да се једна енергија појавила која не може да нестане и биће опет на улицама кад буде било време. У ових шест месеци се показала власт каква је у потпуности захваљујући овоме. На крају крајева, као последица протеста, стигао је тај извештај Европске комисије који врло јасно говори оно што ми говоримо“, оценио је Ђилас.

Председник Заједно за Србију и копредседавајући уједињене Демократске странке Небојша Зеленовић сматра да је „побуњена Србија успела да притера Вучића уза зид“.

„Дакле, сви његови покушаји да одговори на наше мирне, достојанствене, грађанске протесте досад нису успели. Покушао је са оном сулудом кампањом ‘Будућност Србије’ и није успео. Покушао је са штрајком глађу министара, и није успео. Покушао је са блокадом институција, није успео. Парламент је укинут, ми се у парламент не враћамо.Тражимо поштене и слободне изборе и хоћемо на таквим изборима да променимо лошу власт“, рекао је Зеленовић.

Представници Савеза за Србију најавили су и да ће у понедељак независна радна група представити анализу политичке ситуације у земљи и платформу која дефинише шта је потребно радити у наредном периоду.

Поручили су и да ће, уколико Александар Вучић одбије да распише изборе под фер условима, тражити укључивање међународне заједнице у изборни процес у Србији.

Протест у Крагујевцу: Србији не треба чврста, него чиста рука

На 22. протесту „Један од пет милиона“ синоћ је у Крагујевцу поручено да Србији „не треба чврста, него чиста рука“ и да „сан о Србији као земљи срећних и насмејаних људи“ није „немогућа мисија“.

„Сањам да имамо власт која нас не продаје као јефтину радну снагу сумњивим инвеститорима који након што се субвенционисање заврши, оду из земље главом без обзира, остављајући дугове“, рекао је председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ (Странка слободе и правде) пред око 200 Крагујевчана на Ђачком тргу.

Рекао је и да „сања Србију“ у којој „врх полиције не сарађује с мафијом“, већ је против свих облика криминала.

„Сањам систем у којем одлуке не могу да се доносе без уважавања мишљења стручњака и поштовања интереса грађана“ – рекао је Бастаћ и додао да „сања друштво без вербалне агресије“, у којем нико не сме да вређа академика Матију Бећковића и архитекту Драгољуба Бакића зато што не мисле као они.

Рекао је да има „сан о Србији“ у којој може пристојно да се живи од свог рада и знања, у којој се пензионерима не отима оно што су поштено зарадили, а сви ђаци имају бесплатне уџбенике.

Бастаћ је рекао да гарантује да то „није немогућа мисија“ и да је уверен да то није ни много компликовано.

„Прво треба да скинемо са грбаче лажне докторе – Малог и Стефановића, керамичара Бату, дезертера Вулина, лажног маратонца Дјурић Марка, циркуса од премијерке и прворођеног Изногуда Вучић Александра“, рекао је Бастаћ.

Поручио је да се режиму треба супротставити без страха, и кренути у обрачун, користећи искључиво ненасилне акције грађанске непослушности.

Бастаћ је позвао грађане да наставе протесте којима се убрзава пад „корумпираног, нестручног и бахатог режима“ који је креиран само да „штити интересе напредног клана“.

Одборник у Скупштини Града Београда Павле Грбовић (Покрет слободних грађана) је рекао да је „слобода постала физиолошка потреба грађана“ Србије.

Подсетио је да се ускоро навршава седам година од како је „једна опскурна скупина ликова, школованих у истом дану, запосела Србију“.

„У првом мандату све оно што су радили према несрпској фукари – како је то говорио председник државе, сада то раде грађанима Србије. Сада је на делу геноцид над интелигенцијом, над свим особинама које човека разликују од звери“, оценио је Грбовић.

Навео је да свако ко се успротиви „њиховој комбинаторици“ постаје „жртва пројекта етичког чишћења“, да би остали само они морално неоптерећени, савитљиви и корумпирани, спремни да служе сваком режиму.

„Ти си тај социјално неприлагођени човек, слика ове Србије јесу твоји неостварени дечачки и хулигански снови – зато и живимо овај пакао“, рекао је он.

Грбовић је рекао да „после Вучића неће остати потоп и празнина“, него људи који ће правити нову државу према мерилима света, „а не забити и паланке коју је направио актуелни режим“.

„Отпораш“ Срђан Миливојевић је поручио да Србији „није потребна чврста, него чиста рука“.

Рекао је да ће у Шумадији „дахију чипуљићког научити како лако окови постају крила“.

„Седам је година од како је зајахао на грбачу овог напаћеног, опљачканог, осиромашеног, пониженог народа који је такав због његове политике“, рекао је Миливојевић.

Запитао се како је могуће да „ситан коров измили и шљам исплива и помисли да је елита“.

„Дахија чипуљићки је 20 година главни сејач корова у Србији, сорте која даје рекордне приносе – сорта Сима из Гоцке, Јутка из Бруса, Маријан из парламента, Николића из Бајчетине. Овде неће морати кука и мотика да раде, него комбајн за жетву корова“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић је рекао и да се „ближи дан када ћемо да питамо властодршце где су наши животи и новци“.

Поручио је да се неће ићи на изборе ако се не испуне услови и захтеви са протеста и да ће се истрајати у бојкоту парламента.

Миливојевић је рекао да „они који су Србију продали 1999. немају право да је разграничавају 2019“, те „нек’ се разграничи са својом имовином у Чипуљићима, а не са имовином коју су најдичнији синови платили главом“.

Говор је завршио држећи запаљену бакљу, и рекавши да од новембра у Србији горе бакље слободе и да до победе нема назад.

Станислава Павловић из Одбора протеста у Крагјевцу је рекла да протестује скоро шест месеци од када су грађани први пут рекли „Стоп крвавим кошуљама!“, а да су протести почели јер је власт почела да кажњава људе који не мисле као они.

Протест „Један од пет милиона – Крагујевац“ почео је синоћ окупљањем грађана у 19 часова на платоу Робне куће „Београд“, одакле је колона отишла до Ђачког трга.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!