Прочитај ми чланак

ПОКС: Подржавамо захтеве пољопривредника

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) обавештава јавност да је Министарство финансија, преко Управе царина, кријући то од јавности, започело са увођењем санкција Русији које се примењују од данас. То подразумева забрану увоза и извоза из ове земље, што се односи и на пољопривредне производе. Ово ће додатно отежати положај пољопривредника у Србији, који од јуче протествују у преко 40 места у нашој земљи.

Подсећамо да је ПОКС против увођења санкција Русији, јер ће имати негативне ефекте на нашу економију, нарочито пољопривреду, али нарочито и по заштиту наших националних интереса на Косову и Метохији, Републици Српској и Црној Гори.

„Дајемо пуну подршку сељацима који су јуче устали против политике Владе Србије којом се више од деценије уништава српска пољопривреда. Иако је пољопривреда кључни ресурс и највећа развојна и извозна шанса Србије, доведена је до ивице пропасти, због дугогодишње небриге, незаинтересованости и робовања туђим интересима. Држава уместо да издваја за пољопривреду и домаће привреднике, она донира страним инвеститорима 50 хиљада евра по радном месту“ изјавио је портпарол ПОКС, Божидар Катић.

„Уместо да улагањем у пољопривреду имамо 20 милијарди евра прихода од ње, ова власт улаже милијарде евра у субвенције страним компанијама за прљаве и застареле технологије и гради фудбалске стадионе“- додао је Катић.

ПОКС у потпуности подржава захтеве пољопривредника за загарантовану цена млека од 78 динара по литри, субвенције од 300 евра по хектару, премију за млеко у износу од 20 динара по литри, референтну цену ратарских култура изједначену са берзом Париза и Будимпеште, као и прелевмане на све државе ЕУ и ЦЕФТА споразума и на све млечне производе.

Такође, подржавамо захтев за дизел горивом без акциза за 100 литара по хектару за ратаре, а 300 литара по хектару за повртаре и воћаре и регрес за млечне краве 40.000 динара.

„Поред овога подсећамо и да је раније у пет региона подстицај за премије осигурања био 70%, а сада је 45%. Иако је министарка обећала да ће то бити промењено и да ће овим регионима бити додат и Мачвански округ, то се није десило, а више је него задњи час за то“ – истакао је Катић.

ПОКС сматра да су захтеви пољопривредника реални и оствариви јер у буџету постоји довољно средстава за ове намене.