Прочитај ми чланак

ПОКРЕЋУ истрагу против Куртијевог СНС министра Ракића, Вучић од јуче у илегали

0

Након што је Информер јуче изненада објавио да је Александар Вучић отказао све обавезе и да се повлачи у илегалу на "пар дана", данас је покренута истрага против СНС министра у Куртијевој Влади тзв. Косова и челника Српске листе Горана Ракића.

Истражује се његова имовина и противправно стечено богатство, а Вучић је очигледно још јуче имао информације о томе и благовремено се склонио.

Различите изјаве дао је актуелни министар за заједнице и повратак Горан Ракић, који је вршио функцију потпредседника у Хотијевој Влади. Након извештавања „Кохе“ у вези са непријављивањем позиција и прихода предузећа и институција Србије, АПК је покренула случај у вези са лажним пријављивањем имовине Горана Ракића.

„Обавештавамо вас да је у вези са високим функционером поводом ког сте се обратили Агенцији за борбу против корупције, отворен предмет за разматрање“, објавила је Коха, а преноси Коссев.

„Према Закону бр.03/Л-159 о Агенцији за борбу против корупције, за сваку пријаву сумње на корупцију, Агенција на почетку оцењује покретање предистражног поступка, где у случају покретања овог поступка предузима одређене мере за претрес, прикупља, истражује и анализира релевантну документацију и информације, као и испитује околности релевантне за предмет. Све радње АПК се предузимају након испитивања случаја и провере наводних повреда. Сходно томе, Агенција ни у ком случају не прејудицира резултат истраге пре него што се све истраге спроведу у складу са законима на снази“, кажу из АПК-а.

Ракић је 2020. године у Хотијевој влади пријавио само место заменика премијера. У међувремену, у Србији је, поред тога што се није изјашњавао, у формулар уписао место директора Јавног предузећа за чистоћу Северне Митровице „Стандард“, регистрованог само у Србији и асистента у (Високој прим. ред.) економској школи у Лепосавићу.

Возила компаније у којој је Ракић директор била су виђена у медијима, посебно прошле године у време напетости у вези са регистарским таблицама на Северу, тј. блокаде путева.

Директорица покрета ФОЛ Меџиде Демоли поздравила је потез АПК, али је рекла да цивилно друштво очекује много више од новог руководства Агенције, укључујући и веће коришћење Закона о заштити узбуњивача.

„Веома бих волела да службеници Агенције за борбу против корупције не чекају да их новинари, цивилно друштво, обавесте о таквим стварима. Требало би да буду мало опрезнији и да знају да чим добију формуларе и од самих званичника који пријаве своју имовину, јер је Косово мала држава. Овој агенцији је веома лако да користи овај закон, да промовише закон и да кроз промоцију овог закона позове грађане и функционере који знају да се неко није изјаснио Агенцији за борбу против корупције и да их позове да се пријаве овој агенцији“, рекла је Демоли.

Ракић није једини високи функционер који је другачије пријавио своју имовину на тзв. Косову и другачије у остатку Србије. Народни посланик Славко Симић 2019. године није пријавио своја примања, нити је потврдио да је на функцији начелника митровичког округа у српским институцијама које делују на тзв. Косову. И у вези са Симићем је, после питања Кохе, отворен антикорупцијски случај.

Коха од среде контактира Владу тзв. Косова, Министарство за заједнице и повратак, као и Српску листу поводом Ракићевих лажних изјава, али није добила одговор ни од једног од њих.