Прочитај ми чланак

ПОДНЕТЕ ТУЖБЕ: Тукли су Србе пушкама, а метак био у цеви!

0

Брутална акција специјалних припадника Косовске полиције, протеклог понедељка у Косовској Митровици, била је део плана и припрема за будуће чешће и дуготрајније упаде косовских специјалаца на север покрајине. Косовске власти планирале су да задрже на северу специјалце РОСУ који би заузели поједине "виталне тачке" у овом делу Космета.

– То је био један од покушаја да се Срби испровоцирају и изазову нереди већих размера, како би специјалци РОСУ оправдали своје присуство. Ипак, маске су коначно пале и јавности је сада познато да је акцију лично наредио Хашим Тачи – истиче Горан Ракић, председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице.

Истовремено, Милан Радојевић, заменик директора Косовске полиције у оставци, акцију описује као опасну и непрофесионалну, поготову што је могла да доведе до жртава.

– Најопасније је било што су људе пребијали пушкама док је метак био у цеви. Могло се десити да пушка опали, да буде жртава, да убију људе и почине масакр – наглашава Радојевић.

И док негира тврдње Дирекције косовске полиције како није било муниције у пушкама, Радојевић истиче да је својим очима видео оквир за „калашњиков“ који је испао једном од специјалаца. Објашњава да су у бруталној акцији учествовале најелитније јединице потпомогнуте РОСУ, односно да је реч о најмасовнијој акцији ангажовања специјалних јединица од када постоји косовска полиција.

Поднете тужбе, достављени докази

Српска листа је поднела тужбу Полицијском инспекторату у Приштини, а као доказ бруталне акције косовске полиције, поред видео-снимака и слика, доставили су и изјаве представника Срба и окупљених грађана. О подношењу тужбе обавештени су и представници међународне заједнице. Удружење новинара Србије пружиће бесплатну правну помоћ за покретање тужбе пред надлежним органима претученим сниматељу РТС и осталим новинарима који су тог дана били изложени тортури.