Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА – ПРОТЕСТ (6.ДАН): Срби, Црногорци, Бошњаци и Албанци заједно руше Мила! (ВИДЕО)

0

protest podgorica dan 6-1

Шеста ноћ протеста у знаку јединства против режима.

И вечерас је одржан велики скуп на „слободној територији“, како су је прозвали они који шести дан проводе пред Скупштином Црне Горе.

Испред Радничке партије обратио се предсједник Извршног одбора те странке, Хајран Мурић, који је рекао да је ова власт покрала све у Црној Гори што је могла покрасти.

„Скоро сам славио Курбан бајрам и лако сам обишао своју породицу јер се већина иселила у иностранство због ове власти која је све уназадила и упропастила“, рекао је Мурић.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић казао је вечерас да никад нијесу били овако истрајни.

„То је знак да ћемо да успијемо! Тачно је да је овдје сваку ноћ све више и више Подгоричана. Овдје је читава Црна Гора. Ту су младост и студенти и њихови професори. Лаже УЦГ да их нема. Са нама су радници уништених предузећа. Са нама ће бити запослени који не дозвољавају да их више пљачка влада Ђукановића. Овдје су и Срби и Црногорци, Муслимани, Бошњаци, Албанци“, казао је Булатовић.

Ово су, истиче он, грађански протести.

„Пјесме и различите заставе су стопљене у једну мисао, а то је слободна Црна Гора, а ње нема без слободних избора и прелазне владе. Да се режиму вратити прије шест дана, они би их забранили. Мислили су да нас нема довољно, али нас је све више како би остварили наше циљеве Сад не знају шта да раде“, увјерен је Булатовић.

Он се осврнуо и на изјаву министра унутрашњих послова Рашка Коњевића да протести дневно коштају државу 40.000 еура, али и да се по питању организације протеста мора поштовати закон.

„То је скромнија вечера за тренутне господаре Црне Горе. Овим полицајцима треба редовно да исплаћују дневнице и да их не краду. Али ниједан не треба да буде ту. Нама треба пад Владе, а не зграда Скупштине. За организаторе скупа постоји само МУП. Они могу само да покушају да забране ове протесте, а одговорност за то припада Коњевићу и Кривокапићу. Може само да покуша да их забрани јер су ово мирни, грађански, демократски протести. Нема шансе да пробају да сведу овај народ на комуналну полицију“, истакао је Булатовић.

Поручује да са протестима настављају и наредних дана.

„Прво прозвани који треба да одговори на све ово није Влада, зато Мило Ђукановићу поднеси оставку јер томе се задовољавају наши захтјеви. Ако то не урадиш, кријеш се иза фракција влада“, казао је Булатовић.

Protest-DF-PG-004

Он је послао поруку и СДП-у.

„Када донесу одлуку да напусте Владу, Влада Мила Ђукановића је делегитимисана и то је шанса за прелазну Владу и нека Кривокапиц сад добро размисли што ће урадити. Очекујемо већ сјутра да опозиција напусти парламент и придружи нам се. Синоћ смо шетњом ставили печат на нашу побједу“, казао је Булатовић.

Бранко Радуловић из ПзП-а каже да није истина да је ово шовинистички скуп.

„Ми волимо све народе, али мрзимо лопове и подлизице. Шести дан на бетону показујемо да смо упорни. Проклет био ко одступио одавде. Ако покушаш Ђукановићу, чућеш и осјетићеш громове. Ја ноћас укидам свој имунитет и бићу први који ћу са својим другарима да се борим за слободу. Обраћам ти се Ранко- или дођи међу народ или остани у скуте Мила Ђукановића. Коњевићу, покушаш ли да помјериш бину кукала ти мајка“, поручио је Радуловић.

Ипсред Покрета за Пљевља је говорио Новица Станић који је поменуо дискриминацију српског језика и признање лажне државе „Косово“ за коју је крива ова власт и да је једино рјешење прелазна Влада“, рекао је Станић.

А испред Општинског одбора Нове српске демократије у Подгорици је говорио Радош Зечевић који је рекао да види неку бољу Црну Гору после одласка ове власти, а да оне који је сада чине види по затворима на одслужењу заслужених затворских казни, док је испред Општинског одбора Демократске народне партије говорио Јово Пејовић.

Protest-DF-PG-001-1

Упорност доноси побједу

Велики број грађана, заједно са челницима Демократског фронта, провео је пету ноћ заредом испред Скупштине Црне Горе, а протест је ушао у шести дан.

Шесто јутро протеста започело пјесмом: „Милиција тренира строгоћу“ (ВИДЕО)

Шесто јутро протестаната испред Скупштине у главном граду је опет започело веселом атмосфером.
Пред кордоном попиције игра се  Зумба  и пјевуши „Милиција тренира строгоћу“. Сви су изгледи да младе и оптимистичне људе, жељне промјена нико и ништа не може зауставити.

Ноћ испред Скупштине Црне Горе провели су готово сви лидери Демократског фронта.

Организатори протеста су нагласали да је претходна ноћ протекла мирно и да није било ни најмањег инцидента.

Синоћ је, на позив лидера НОВЕ Андрије Мандића, одржана и прва протестна шетња у центру Подгорице.

„Прва шетња треба да пође одавде. Позивам вас да направимо шетњу до трга. Тражим да у шетњи будемо ненасилни и мирни”, поручио је Мандић и кренуо са грађанима ка Тргу Републике.

Након што су се вратили испред парламента, Мандић је поручио да талас промјена више нико не може да заустави.

„Преломили смо! Клеветали су нас. Ми смо им вечерас напунили Трг и Улицу Слободе. Ово је порука – готов је! Од понедјељка крећемо са акцијом ослобођења Црне Горе”, истакао је он.

Зграду Скупштине и предсједника обезбјеђивало је више десетина полицајаца.

Челници ДФ протестима траже формирање прелазне владе, коју би чиниле све парламентарне странаке и која би створила услове за одржавање поштених и демократских избора, наводећи да се неће разилазити до испуњавања тих захтјева.

У захтјеву који је упућен Влади, Скупштини и предсједнику Црне Горе, затражена је и потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих државних ресурса и служби безбједносних, као и равноправан третман на Јавном сервису. Тиме би се, како се наводи, стекли услови за демократске изборе.

Иначе, претходна четири дана протеста Демократског фронта испред Скупштине Црне Горе у Подгорици протекли су без инцидената, а обиљежила га је добра организација. У главном граду и даље су биле примјетне јаке полицијске снаге.

Говорници, челници Демократског фронта, али и остали, обраћају се грађанима са бине која је била постављена испред Скупштине, са поруком „Слобода тражи људе”.

Од представника других опозиционих субјеката, протесту у Подгорици присуствовало је руководство Социјалистичке народне партије.

На протесту су истицане заставе Црне Горе, Србије, Русије и Грчке, као и тробојке бивше заједничке српско-црногорске државе. Учесници протеста су носили транспаренте на којима је писало: „Готово је, Мило, твоје”, „Диктатор је готов”, „Сјаши”, „Иди, Мило”, „Мило, стид те било, све си људско погазио”, „Тражимо оставке”, „Све сте опљачкали”…

koca-pavlovic

Павловић: Ангажман полиције на протестима кошта 100 000 евра дневно

Протесте које је организовао Демократски фронт испред Скупштине Црне Горе, већ шести дан обезбјеђује преко 700 полицајаца.

Изненађен овом бројком припадника МУП-а Функционер Демократског фронта Коча Павловић сматра да је оволико обезбјеђење беспотребно.

„Присуство преко 700 полицајаца који потпуно беспотребно обезбјеђују протесте грађане Црне Горе кошта чак 100.000 евра дневно, кад се саберу њихове дневнице и трошкови за храну, смјештај и гориво„, казао је Павловић.

Осим оволиког броја полицајаца, подсјећамо да су петог дана протеста, примјећени снајперисти са фантомкама на згради Пресједништва. Овај вид застрашивања протестаната, такође кошта државу.
Коњевић: Ангажман полиције 40 000 евра, нема снајпериста

На протестима Демократског фронта за очување јавног реда и мира ангажовано је скоро хиљаду полицајаца, а додатни трошкови, који су им законом загарантовани, државу дневно коштају 40 хиљада евра, саопштио је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић.

Он је на данашњој конференцији за новинаре, организованој поводом дана Министарства унутрашњих послова, нагласио да полиција обезбјеђује јавни ред и мир, али без снајпериста, како су то саопштили организатори протеста.

“Ангажовано је готово хиљаду службеника полиције на обезбјеђењу вишедневног протестног скупа. Према првим анализама МУП-а, за смјештај полицајаца који су на испомоћи, а нијесу из Подгорице и за прековремене сате и дневнице, што им сљедује законом, дневни трошак МУП-а је око 40 хиљада евра”, саопштио је Коњевић.

Упитан да прокоментарише изјаве челника ДФ-а, да се неће помјерити са Булевара Светог Петра Цетињског, иако им буде наређено, Коњевић је казао да вјерује да су све партије усвојиле домократске стандарде.

“Не би о томе говорио јер просто не могу да појмим да би се неко понашао на начин који је супротан закону. За понашање супротно закону, постоје процедуре”, поручио је Коњевић.

Данас раније је функционер ДФ-а Страхиња Булајић саопштио да настављају протесте без икаквих ограничења и да су саопштили и представницима МУП-а Управе полиције.

Извор: ИН4С