Прочитај ми чланак

ПОДЕЛА КОСОВА ФАТАЛНА ГРЕШКА: Потребан само инцидент…

0

"Предстоје недеље и месеци стравичног притиска на руководство у Београду, који је можда делимично индукован чак и из самог Београда", рекао је новинар Миливоје Михајловић. "Пре свега су Срби на Северу ти који су под притиском. Налазе се у експрес лонцу годинама уназад, а експрес лонац све време кључа", надовезала се уредница КоССева Татјана Лазаревић. Сложили су се да би подела Косова била погубна.

„Све се зна“

На питање да ли се ради о финалу разговора или бриселском ћорсокаку, Лазаревић наводи да један термин не искључује други, иако она лично не заговара категорију „коначно“, а да је најгоре уколико је дијалог који се, како верује, налази у ћорсокаку, ушао у финалну фазу, јер онда нема, „праведних, правичних одрживих решења и компромиса и мира који ће да траје“.

Са друге стране, отвара се простор за „брза, ад хок и насилна решења и опасне сценарије“ на самом терену, каже Лазаревић.

– Желим да повучем паралелу између Видовдана и Оливера Ивановића. Можда је рано да се каже али Оливер Ивановић је свакако већ историјска личност. Он је истакнута политичка и историјска фигура нове историје Србије, свакако историје Срба на Косову и Метохији. Са Видовданом га повезује пре свега једна велика људска несрећа; да се ради о великој људској несрећи и да се ради о несрећи једног народа, у овом случају Срба са Косова и Метохије – рекла је Лазаревић.

Одговарајући на питање о току истраге наводи:

– Имам принцип да не коментаришем док се истрага не заврши. Ако ме питате да ли ће да се сазна ко су истинске убице и они који су инспирисали, сигурна сам – не, званично. Незванично, кад прошетате било којом улицом у којој се крећу Срби на Косову и Метохији, знам само једно да ће вам рећи, све се зна.

Михајловић објашњава да су све три стране које учествују у дијалогу ушле са својим мотивима:

– Тачи да дође до независности Косова, Вучић да врати утицај Србије на Косову, свакако обојица да задрже своје позиције међу својим бирачима; ЕУ да прогура нешто па шта то буде.

„Албанце не занима север Косова“

Михајловић тврди да Север Косова Албанце „не занима уопште“ осим као „монета за неку будућу трговину са Србијом“.

– Србија, са друге стране, жели да ту границу омекша да се Срби са Косова осећају као да живе у Србији, а да, са друге стране, нема жељу да контролише Приштину – додао је Михајловић.

– Подела је највећа заблуда и међународне заједнице и заблуда балканских етничких заједница. Сигуран сам да су сви светски центри моћи, Вашингтон, Брисел, Москва за поделу, зато што мисле да ће она да реши проблем. Не. Подела отвара неке нове проблеме.

– Онај ко мисли у Београду да ће подела Косова да спречи стварање две велике етничке државе, тај греши. Онај ко мисли да ће то да буде безболно, тај још више греши. Ако међународна заједница хоће да реши српско и албанско питање на Балкану, али онда нема више ни Македоније ни Црне Горе, БиХ – каже Михајловић.

Подела не може мирно да се заврши, наводи даље:

– За поделу је потребан инцидент. Да ли у овом тренутку, српске, међународне, албанске снаге могу да контролишу тај инцидент? Не. Инцидент би био локалног карактера, али подела би почела на Косову, а завршила би се у Босни и Херцеговини. Притом би се прошетала кроз Македонију и Црну Гору. Имали бисмо велику ватру на Балкану. И да Путин и Трамп да дођу у Скопље, не би могли да спрече велику невољу коју би подела Косова донела.

Не слажући се са оценом да сви хоће поделу, Лазаревић каже:

– Српска православна црква на Косову и Метохији неће поделу, Срби на југу неће поделу, Срби на Северу после 2013. неће поделу. Они су потпуно ослабљени. Север Косова контролишу сви осим самог севера. Нас контролишу и Приштина и Београд а оно чега се највише плашим да нас у најнегативнијем могућем смислу контролише спрега косовско-српских структура. У таквој ситуацији где смо потпуно урушеног капацитета као корпус, да ли мислите у овом тренутку да подела може да нас спаси?