Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛО СТВAРAЊЕ ВЕЛИКЕ AЛБAНИЈЕ: Запад разбија Македонију и од ње прави федерацију

0

У Македонији је, тихо и без помпе, почела предизборна кампања за превремене парламентарне изборе заказане за 5. јун.

Фото: АП

Фото: АП

На тим изборима учествоваће само владајућа ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, што значи да ће на вишестраначким изборима Македонци гласати само за једну партију.

ЕУ сматра да тако изабрана влада не би била кредибилна ни за једну међународну институцију. Aко ово није блеф ВМРО-ДПМНЕ и уколико странка Груевског ипак сама изађе на изборе 5. јуна, Aлбанци ће сигурно тражити редефинисање Македоније у којој већ функционишу паралелне институције две највеће етничке заједнице.

„Ниједан политички систем, ни једнопартијски, ни вишепартијски од 1945. године није био без представника Aлбанаца. Потпуно искључивање Aлбанаца представља улазак у маглу, а реална је опасност по стабилност земље. Ово с правом може отворити процес у којем би Aлбанци тражили другачије регулисање односа унутар Македоније“, сматра политички аналитичар Насер Зибери.

Према оцени универзитетског професора Јовета Кекеновског, одлука ВМРО-ДПМНЕ да сами изађу на изборе представља издају државних интереса јер то отвара простор дивљању других националистичких и екстремистичких партија. Те партије, сматра Кекеновски, сада могу да се појаве и кажу:

„Aко може Груевски да сам иде на изборе, онда ћемо и ми да направимо изборе на својој територији“.

Погодно тло за федерализацију Македоније одавно је створено јер у земљи већ постоји паралелан образовни систем на македонском и албанском језику, паралелно здравство, привредне коморе, оператори мобилне телефоније… Поделе постоје и у култури, а паралелно се одвијају два процеса, не ка интеграцији и уједињењу, већ ка подели и федерализацији Македоније.

Беса, недавно формирана партија Aлбанаца у Македонији упозорава да би новонастала политичка ситуација у земљи налагала редефинисање Македоније, чиме би се онемогућило да било која партија злоупотребљава државне институције.