Прочитај ми чланак

Почело је: Кривична пријава против Ане Брнабић и Зорана Михајловић због Рио Тинта

0

Правни тим Народне странке (НС) поднео је данас, због компаније Рио Тинто, кривичну пријаву против премијерке Ане Брнабић, министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и министарке заштите животне средине Ирене Вујовић.

Кривлчне пријаве, са 1.767 потписа грађана, поднете су тужилаштву за организовани криминал, од чијих представника је затражено да по њима одмах поступе, саопштили су новинарима представници НС испред Специјалног суда у Београду.

Председник Правног савета те странке Владимир Гајић рекао је да подносиоци пријаве сматрају да су пријављене, у вези са компанијом Рио Тинто, извршиле низ кривичнх дела, почевши од злоуптребе службеног положаја.

Гајић је рекао да ту спада и загађење животне средине, повреда права на информисање у области зуаштите животе средине, евентуално примање мита.

„Сматрамо да је читав низ закона повређен неколико пута, од стране та три лица“, рекао је Гајић.

Он је навео да је предложено да буде саслушано и неколико осба, укључујући и оне из кабинета председника Србије.

Према његовим речима, ради се о особама које су чланови радне групе Министарства рударства и енергетике у вези са Рио Тионтом.

„Ово је наш покушај као грађана, а не страначких активиста, да оспоримо радње које би могле да доведу до отварања рудника Рио Тинта“, рекао је Гајић.

Напоменуо је да нема никакво очекивање од тужиоца.

Потпредседник НС Мирослав Алексић је рекао да је та странка заједно са народом поднела кривичну пријаву против носилаца власти, те указао на све што је рађено у задњих неколико година увези са Рио Тинтом.

Алексић је рекао да се народ успротивио Рио Тинту и оптужио власт да „својим учешћем или необављењем функција“ директрно помаже тој компанији.

Позваио је тужилаштво да реагује по кривичној пријави, али и изразио сумњу да је неко у Србији „уцењен или корумпиран“.

„Литијума има у Немачкој, Чешкој, а Рио Тинто иде тамо где може да корумпира“, рекао је он.

Алексић је додао да би Србија од Рио Тинта могла да има годишњи профит од седам до 30 милиона евра, а од пољопривреде у долини Јадра 80 милиона евра.

Он је навео да Народна странка неће стати са указивањем на штетне последице рада и власти Србије и те компаније.

„Србија није на продају и нећемо стати док Рио Тинто не оде из Србије“, рекао је Алексић.