Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ 6. ДАН: Без инцидената, у понедељак увече ново окупљање (ВИДЕО)

0

У Београду, Нишу, Чачку и још неким градовима настављени су протестни скупови шести дан за редом. Грађани су изашли на улице како би изразили своје незадовољство стањем у земљи, али и начином на који се држава бори против коронавируса.

 

00.00 – Шести узастопни протести испред Скупштине Србије су завршени без инцидената. За понедељак увече је заказан нови протест.

22.39 – Пето протестно вече у Нишу завршено је испред Полицијске управе где су се грађани обратили полицији и окупљенима. За понедељак, 13. јула од 19 сати најављено је ново окупљање.

22.27 – Завршен протест у Новом Саду.

22.17 – Ситуација испред скупштине је у потпуности мирна, нема тензија, само се из масе чују звиждуци актуелном режиму, а коришћене су трубе, пиштаљке, вувузеле…

22.06 – Нишлије стигле испред Полицијске управе, где им скандирају “Ми смо ваша деца, дођите код нас“.

22.02 – “Нећемо лопове, хоћемо нормалну државу”, поручила је испред демонстраната једна жена која је прескочила ограду. Она је прво отишла до врха степеница са транспарентом и објашњавала се са скупштинским обезбеђењем. Убрзо су јој пришла тројица младића са капуљачама и маскама и отели тај транспарент, а обезбеђење ју је изгурало до ограде.

22.01 – Испред Скупштине се међу окупљенима налазе и лидери Савеза за Србију, али и Саша Радуловић и Срђан Ного.

21.38 – Демонстранти су на степениште скупштине ставили посуду са храном за псе, као што су претходних дана радили у Новом Саду испред полицијске станице и скупштинском обезбеђењу и полицији узвикивали “керови”.

21.29 – Један бициклиста је блокирао саобраћај на углу Булевара краља Александра и Кнеза Милоша, сишао је са бицикла и сео на сред раскриснице, те је раширио транспарент “Ћале, ово је за тебе”. Полиција је због тога интервенисала, па је младића легитиминсала.

21.19 – Неколико младића је два, три пута прескакало ограду испред скупштине, али су их убрзо други враћали назад на плато испред парламента. У једном тренутку развиоли су и српску заставу на степеницама. Демонтстранти скандирају “Кога браните”, али полиције нема.

21.17 – Један младић је прескочио ограду испред скупштине и развио српску заставу на степеницама, али га је убрзо други вратио иза ограде. Демонтстранти скандирају “Кога браните”, али полиције нема.

21.15 – Четврти протест одржан је вечерас у центру Зрењанина, уз приметно мањи број људи у односу на претходне вечери. Окупљенима се обратио Саша Николић, који је рекао да грађани “једино сами могу да мењају ствари”, као и да ће “доћи дан када ће бити слободни”. После скупа на главном градском тргу, окупљени су кренули у протестну шетњу улицама града.

21.10 – Неколико десетина Чачана окупило се и вечерас испред градске управе због, како кажу, тренутне ситуације у граду и држави. Они су носили транспаренте попут – “Вучић вас лаже, не верујте шта каже”, “Данас сам на улици да не бих сутра живео у Аустралији и Америци”, “Нисмо изашли јер нас плаћа Сорош, већ зато што нам државу води олош”…

20.59 – Грађани и даље пристижу из правца Трга Николе Пашића. Испред скупштине их има око хиљаду. Чују се пиштаљке и трубе, демонстранти скандирају против Вучића.

Новосађани су најавили данас долазак у Београд. Јучерашњи протест у престоници био је миран до поноћи када су батинаши и полиција брутално напали младиће и девојке који су седели испред Скупштине, многе су ухапсили, а набилдовани батинаши у цивилу са бејзбол палицама и без икаквих полицијских обележја су јурили српске младиће околним улицама. 

20.31 – Испред скупштине су и Драган Ђилас и Борко Стефановић из Странке слободе и правде . Претходно је данас СзС одржао конференцију за новинаре, а лидер Странке слободе и правде казао је да су, како је навео, “параполицијске структуре”, које су “без легитимација хапсили демонстранте” претходних дана, блиски са бившом државном секретарком у Министарству унутрашњих послова Дијаном Хркаловић.

20.08 – Испред Народне скупштине, осим Јанка Веселиновића дошли су и председник Демократске странке Зоран Лутовац, потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, Бранко Миљуш из Странке слободе и правде, Борислав Новаковић из Народне странке, Мариника Тепић…

19.57 – Пети дан заредом у Нишу грађани су се окупили испред Скупштине на протесту који се, као и другим градовима у Србији, одржава због незадовољства радом власти и начином на који се бори против пандемије коронавируса. Са разгласа се и вечерас чује музика и песме “Систем те лаже”, “Пада Влада” и друге. Блокирана је и Улица Николе Пашића. Окупљени ће вечерас ићи до зграде Полицијске управе Ниш где ће се обратити и грађанима и полицији.

19.32 – На Тргу слободе у Новом Саду почело окупљање грађана који мирно протестују.

19.28 – Полиција затвара саобраћај и из правца Теразија, а возила усмеравају десно у Улицу Драгослава Јовановића и лево полукружно ка Дому омладине.

19.12 – Саобраћај је затворен у једној траци од Булевара краља Александра до Трга Николе Пашића.

18.55 – Почело окупљање грађана испред скупштине. У Пионирском парку може се видети већа група маскираних младића, у црним мајицама. Лидер странке “Покрет за преокрет” Јанко Веселиновић дели полицајцима папир на коме је исписан члан 113. Закона о полицији који говори о томе када, како и у којим ситуацијама се користи службена палица. У Косовску улицу стигли хамери.

18.50 – На платоу испред Скупштине Србије црним спрејем исписани су графити “Оставка” и “Сви у напад”.

18.36 – Иза зграде парламента, као и претходних дана, распоређена је коњица и око 10 полицијских марица.

 

https://t.co/iwEm8G3SkS

— СРБИН инфо (@srbininfo) July 12, 2020