Прочитај ми чланак

Предизборна кампања: По гласове и у сметове

0

vucic-smetovi

Саветници првог потпредседника Владе Србије у оставци овог пута су очигледно претерали: у жељи да Александра Вучића представе у што лепшем светлу, учинили су му медвеђу услугу.

Слика Вучића с дететом у наручју у ледом и снегом окованој војвођанској равници изазвала је лавину коментара на друштвеним мрежама и интернет порталима. Очекиване похвале пале су у други план пред бројним опаскама да је и ова ћуд природе добро зачињена политичком комерцијализацијом и да Вучић гласове јури и у сметовима.

Приметили су и да ту има и сценирања, односно да је најмоћнијем човеку у држави најважнији реквизит у спасилачкој мисији била – камера.

Подухват вицепремијера био је ударна вест већине српских медија. Док је већина гласила блиска власти Вучића и прослављеног тенисера Новака Ђоковића, који се такође обрео у завејаном Фекетићу, називали херојима нације, државна телевизија је с одмицањем дана смањивала видео-доживљај, схватајући ваљда да превише залази у пропаганду. 

Плач у Вучићевом наручју

Александар Вучић је рекао да је дечак кога је спасао из огромних сметова само плакао.
– Није причао. Само ми је плакао у наручју – рекао је Вучић и додао да је било изузетно хладно.

Са друге стране, сатиричне нет странице добиле су шлагворт за шаљиво тумачење да је Вучић због „храброг чина“ спасавања путника и сам остао заробљен у завејаној колони. Тако се портал Њуз.нет поигравао наводним репортерским извештајем са лица места којим „открива“ како је Ђоковић спасио Вучића.

– Најбољи српски тенисер је из завејаног аута потпуно сам извукао првог потпредседника и у наручју га пренео до хеликоптера – поиграо се овај портал сценаријом Вучићевог избављења, преносећи Ђоковићев наводни цитат ове драме да неће стати док и последњи завејани политичар не буде спасен и евакуисан на сигурно.

Шалу на страну, Нолетов стриц Горан Ђоковић је, према причи путника заробљених у колони, послао машине које су рашчистиле део деонице и кренуле ка Хоргошу, па је позната породица покренула спекулације да се и они спремају за оснивање политичке партије.

У одбрану од политизације невремена и свог шефа Вучића стао је функционер напредњака Зоран Бабић, запитавши где је био војвођански премијер и заменик лидера Демократске странке Бојан Пајтић док је трајала борба за путнике, „да ли у соларијуму или је на другом месту радио на потамњивању тена“.  

Настављена борба

Борба са сметовима и орканским ветром настављена је и јуче.
Евакуисане су још 22 особе са дела пута од Бачке Тополе ка Фекетићу, где је преврнути бугарски камион блокирао возила. Око 2.000 страних држављана, које је због сметова пут нанео у Бачку Тополу, смештено је у две школе и просторије Црвеног крста.

Функционер ДС-а Владимир Тодорић узвраћа да Бабића и његове изјаве неће ни да коментарише јер је, како наводи, он кловн политичке сцене коме не треба ништа одговарати. Причу из завејаног Фекетића и заробљених путника које је спасавао вицепремијер, Тодорић назива гротескном.

– Ако мора први тамо да се појављује Вучић, онда је то нека грешка система у држави. Није ново да се овакве недаће користе у политичке сврхе, али је вредан коментара снимак који није спонтан, због чега је касније и скинут са свих друштвених мрежа. Скинут је и са Ју тјуба, међутим Твитер је експлодирао, а људи су масовно шеровали – објашњава Тодорић експлозију спрдње на интернету која, како каже, довољно говори шта грађани мисле о јуначком подухвату вицепремијера.

Политички аналитичар Бранко Радун, међутим, истиче да су кључни људи српске власти били дужни да нешто предузму како би се спасло зиме завејаних 1.000 људи, па макар и нешто што се може тумачити маркетиншки.

– Морао је да дође председник државе или Владе или вицепремијер – каже Радун за наш лист, не спорећи да политичари о маркетингу размишљају увек, а понајвише у предизборној кампањи.

Сцену малишана у Вучићевом наручју неко може да тумачи као злоупотребу деце у политичке сврхе, али Радун тумачи да су медији њом преплављени, јер „воле“ такве слике. 

Николић променио трасу

Аутобуси „Николић превоз“, који су превозили путнике из Аустрије и Немачке, а који су више сати стајали због завејаног аутопута од Суботице до Новог Сада, пробили су се до Београда.

Власник предузећа Горан Николић је казао да су његови аутобуси користили „стари“ пут, на којем постоји проходност. „Николић превоз“ је одлучио да у суботу упути своје аутобусе из Беча за Неготин, као и из Србије за западну Европу. Аутобуси ће користити путеве преко Хрватске и стари пут ка Мађарској, док не буде отворен гранични прелаз Хоргош. 

КО ЈЕ „ГАСИО“ СНИМКЕ НА ЈУ ТЈУБУ

Цензори Бугари из Беча?

Поводом снимка Александра Вучића како спасава малишана завејаног у Фекетићу, на каналу за постављање видео-материјала – youtube.com појавило се неколико шаљивих снимака, који су алудирали да је реч о маркетиншком потезу. Међутим, сви видео-снимци нестајали би муњевитом брзином, а цензурисала их је са наводима о заштити ауторских права фирма која има седиште у Аустрији. Колико се може видети на њиховој Фејсбук и Ју тјуб страници, седиште компаније је у Бечу, а њоме руководе Бугари. С обзиром на то да ова компанија има испоставу и на Новом Београду, није познато да ли она има можда уговор са СНС-ом, или чак можда са РТС-ом, када се позива на заштиту ауторских права.

(Вести)