Прочитај ми чланак

„Плави“ – нова посланичка група у парламенту: Ко су људи у црном у Скупштини…

0

Септембра прошле године у рад Скупштине Србије уведено је ново правило, да полицијско обезбеђење свако мало улази у салу током седнице и физички спречава опозицију да се креће. Ова пракса наставила се и у новом сазиву, па три дана заредом гледамо момке у црном који се ређају у кордон.

Више пута се у претходна три дана атмосфера у скупштинској сали усијала. Разлог је то што председавајући Стојан Раденовић седнице води тако да посланици опозиције не могу да дођу до речи. Игнорисање посланика с негове леве стране у више наврата довело је до тога да је опозиција устала са својих места и упутила се ка столу председавајућег, тражећи да поштује Пословник.

Истог тренутка у салу улази обезбеђење, које прави кордон и гурка се с опозицијом. Притом, није реч да о стандардном скупштинском обезбеђењу, већ полицијском, а опозиција би рекла и партијском.

Тим поводом, шефица посланичке групе ССП и ПСГ Мариника Тепић рекла је Раденовићу да је то неприхватљиво.

„Нико овде не сме да се стара о реду осим вас. Неко је схватио да је полиција партијска, напредњачка, па је користи да прави кордон овде као да смо терористи. Мој колега Мирослав Алексић не може да приђе да вас пита. Ниједан полицајац не сме да нам забрани да се крећемо, ни да нас спречи да вам приђемо, питамо… Нарочито зато што нам не дајете да говоримо. Немојте да дозволите да вас злоупотребљавају. Ако нисте способни да радите овај посао, има неко следећи најстарији ко може да вас замени“, рекла је Тепић на седници, након што је у сали умало дошло до физичког обрачуна.

Ово се први пут десило у септембру прошле године, кад је опозиција опструисала рад парламента звиждуцима, вувузелама и ударањем у клупе, тражећи да се испуне захтеви протеста Србија против насиља. Тадашња премијерка и министри “оградили” су се кордоном.

Ко су ти људи?

Како се тада испоставило, поред редовног скупштинског обезбеђења, ту су били и припадници Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката (ЈЗО), а међу онима који су тада учествовали у опкољавању опозиционих посланика био је и Владан Бабић, дугогодишњи боксер и капитен репрезентације Србије.

Истина је да тога није било ни у време Слободана Милошевића, а било је у парламенту и шамара, поливања водом и чупања ревера.

Довољно је сетити се како је својевремено посланица Српске радикалне странке Гордана Поп Лазић скинула ципелу и бацила је у правцу стола председавајуће Гордане Чомић. Тадашњи лидер њене странке Војислав Шешељ чупао је каблове на говорници, поливао водом, махао пиштољем на студенте, али је и зарадио шамар од некадашњег министра војног Слободана Краповића.

Кад се наводе скупштински инциденти, требало би подсетити и на тренутак кад је Александар Стефановић, тада потпредседник ДХСС-а ошамарио социјалсту Рајка Баралића, јер га је изнервирао његов поглед. Или онда кад је Бранислав Поморишки (ДОС–ЛСВ) Томиславу Николићу опсовао мајку и пљунуо га. Николић се тад окренуо и гурнуо Поморишког. Након раскола у Српској радикалној странци, када је Томислав Николић са још 20 радикала основао посланички клуб „Напред Србијо”, било је и озбиљних свађа и обрачуна, па је радикал Србољуб Живановић ударио будућег напредњака Игора Бечића и поломио му нос.

Ниједан од ових догађаја није довео до тога да полицијска бригада дежура у сали и посланицима не дозвољава да се крећу.