• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ПЛАТИЋЕТЕ ЗА НЕПОСЛУШНОСТ: Изненадна расправа ЕУ о напретку Србије
Прочитај ми чланак

ПЛАТИЋЕТЕ ЗА НЕПОСЛУШНОСТ: Изненадна расправа ЕУ о напретку Србије

0

533653_vucic-han-7_f

Да ли можда због одлуке Унеска да одбије албански захтев за пријем Косова у ту међународну организацију или су се ту умешале и неке више силе, Европски парламент је напрасно у понедељак после подне, после неколико необразложених одлагања, одлучио да за уторак закаже расправу о оствареном напретку држава кандидата за пријем у чланство ЕУ, међу којима је и Србија.

Расправа о годишњем пакету извештаја о напретку држава кандидата за чланство у ЕУ биће одржана у уторак у Спољнополитичком комитету Европског парламента у Бриселу, саопштено је у понедељак касно после подне из Прес службе ЕП.

У саопштењу је наведено да ће извештаје о напретку Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, Турске и Косова представити комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

Јавно представљање пакета је досад више пута било одлагано, а неизвесност је трајала све до понедељка поподне.

Из Комисије досад није пружено задовољавајуће објашњење зашто се објављивање пакета стално одлаже, а већина аналитичара сматра да Комисија покушава да избегне да због делова извештаја о кршењу људских права у Турској поквари односе са том земљом, јер је Турска стратешки савезник ЕУ за решавање избегличке кризе.

Извештаји ће ове године бити у другачијој форми од досадашње, а државе кандидати ће први пут добити оцене од један до пет, у зависности од напретка у појединим областима.

 

Танјуг, вести онлине