Прочитај ми чланак

ПЛАШИ СЕ НАРОДА Вучић о обавезној вакцинацији:Сутра бих то урадио, али имамо Устав

0

Србија не може да уведе обавезно вакцинисање јер је то у супротности са Уставом, рекао је председник Србије Александар Вучић приликом обиласка ЗФ фабрике у Панчеву.

На питање новинара да ли Србија може да прати Грчку и Француску која је одредила обавезну вакцинацију за одређене категорије становништва и пошто се на Еxит улазило за дигиталним сертификатом за вакцинацију, да ли то може да се уради за биоскопе, позоришта…

– Немачка је покушала то исто, па одустала због права. Ми имамо Устав у којем су нам сви грађани равноправни. Знате какав сам поборник вакцине. Како ћу да кажем грађанима ви можете да уђете јер сте вакцинисани, а ви не у шопинг мол јер нисте? Како да браним Устав? Иако не морам да кажем шта мислим о људима који избегавају вакцине, који мисле да су паметнији од доктора, фармацеутских научника… Не причамо о једноставним стварима – казао је Вучић.

Истакао је да је побољшано стање последњих дана.

– Наравно да није довољно. Имамо читаве регије од Тутина, Сјенице, Новог Пазара… као црне рупе – чудни људи, не знам шта је у питању, или ми нисмо урадили добар посао. Радићемо на томе да уводимо лутрије, да платимо људима да би се вакцинисали – рекао је председник.

Напоменуо је да може да се апелује и да се доносе конкретни кораци.

– Ми не можемо да погазимо Устав, то је проблем наш са којим се суочавамо. А да ли ме питате да ли бих лично био поборник онога што ради Макрон или Мицотакис – да, сутра бих то урадио али постоји ограничавајући фактор који се зове Устав Србије. Сутра бих то урадио јер мислим да је страшна неодговорност на оним људима који се не вакцинишу – објаснио је Вучић.