Прочитај ми чланак

ПИТАЊЕ ДАНА: Шта домаћи политичари очекују од 2019. године?

0

У новогодишњем троброју Данаса питани су политичаре различитих политичких опција како виде политичку ситуацију у Србији у 2019 години.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке

– Следећу годину на унутарполитичком плану обележиће борба за нормализацију Србије коју предводи Савез за Србију. Приоритети су заустављање масовног одласка наших грађана из земље који трагају за голом егзистенцијом, рапидног сиромашења оних који остају и даљег ширења неједнакости у друштву.

То није могуће ако не ослободимо „заробљену државу“ из канџи корумпиране елите на власти која на рачун свих нас финансира своју партијску пропагандну машинерију и која једино брине о свом рејтингу и опстанку на власти.

То подразумева и изградњу економије која се неће заснивати на јефтиној радној снази него на заштити радника, платама од којих се може живети, на знању и иновативности.Борба неће бити лака, а да би била успешна неопходно је да прозваних пет милиона грађана ове земље покаже одлучност и вољу да Србију заједнички мењамо на боље.

Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке

– Нама следе тешка „вунена времена“. Обећања која је АВ дао у вези КиМ долазе на реализацију . Нервоза режима расте, баш као и незадовољство грађана. Вучић ће гледати да одуговлачи и купује време покушавајући можда и са изборима и референдумом. За то време ће и даље урушавати оно мало институција на издисају.

Продаваће све што могу и доводити стране колонијалне инвеститоре и куповати социјални мир акцијама „3000“ за госпођу, или запошљавањем 60 најбољих студената, а ове године нам је отишло 800 специјалиста о чему се чути. И док људи одлазе у колонама на ТВ ћемо гледати „златно доба “ напредњачке власти и слушаћемо о злој опозицији.

Миљан Дамјановић, посланик Српске радикалне странке

– Очекујем, да ћу у наредној години коначно видети дистанцирање Србије од ЕУ и прекид преговора о придруживању, јер је више него очигледно да тамо немамо партнере, без обзира шта садашњи председник тврди.

foto screenshot

Очекујем да ће наши доказани пријатељи Русија и Кина ући преговарачки процес око статуса Косова и Метохије и вратити преговарачки поступак у УН. То су две кључне ствари које се морају десити у наредној години, иначе ће ова политика „седења на две столице“довести до губитка вековне територије .

То су наравно моје жеље, а политика која ће се водити наредне године зависиће само од једног човека и инструкција које добија од својих пријатеља, тако да нико не може предвидети будуће кораке нашег властодршца, јер их ни он сам не зна.

Владимир Ђукановић, функционер Српске напредне странке

– Наставак спољних и унутрашњих притисака је нешто што заиста очекујем у наредној години и то још јаче него до сада. Очекујем да ће опозиција радикализовати захтеве који би довели до рушења власти. Верујем да ће све постати огољено и да ће сви сазнати да иза протеста стоје САД, чији је циљ дестабилизација региона и признање независности Косова.

Међутим, ни у наредној години неће доћи до разрешења питања Косова, што може да изазиве спорадичне, чак и ратне сукобе. Можемо очекивати и ванредне парламентарне изборе, али другу страну ти избори не занимају, већ ће ићи на делегитимизују свих институција.

Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије

– Србија ће у наредној години бити стабилна у економском и политичком смислу. Ми у ЈС смо спремни за ванредне парламентарне изборе, али у овом тренутку нико жив, па ни Вучић не зна да ли ће бити тих избора. Не очекујем ни коначно решење за Косово, јер то питање се решава сто година, и још није добило епилог.

Татјана Мацура, чланица председништва Странке модерне Србије

– У наредној години опозициона сцена у Србији суочиће се са два најбитнија изазова – да ли бојкотовати рад парламента у години уставних промена или не. Други изазов је да ли бојкотовати изборе уколико до њих дође. Све ово захтева велику дозу промишљања и мудрости, као и отклањања сваке сумње у то да ли че се испред интереса грађана наћи сујета лидера.

Осим поменутих изазова који се тичу опозиције, не смемо заборавити ни све веће тензије у региону. Па ми се чини да ће и одржавање мира и стабилности бити главни задатак свих нас који довољно памтимо последице подгревања ратнохушкачке атмосфере.

Балша Божовић, посланик Демократске странке

– Очекујем наставак пљачкања и понижавања грађана од стране мафијашко-диктаторског режима Александра Вучића. Нико више неће бити безбедан. Куцаће на свачија врата, а грађани ће бити принуђени да се бране. Наредна година биће година самоодбране, али ће грађани победити режим који нема легитимитет и влада страхом.

Миљкан Карличић, функционер Социјалистичке партије Србије

– Политику Србије у наредној години обележиће, рационално је то закључити, наставак текућих политичких процеса на унутрашњем и спољнополитичком плану: стабилности благ привредни раст, и виолентност индукована од стране анемичне опозиције. Капитална тема ноторно је, нажалост, питање државности, питање Косова и могући наставак преговора. У том контексту могуће је очекивати и неке српске успехе на спољнополитичком плану.

Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери

– Политичка сцена у Србији се већ ове године радикално променила стварањем СзС, заједничким акцијама опозиције у Скупштини и протестима који се одржавају сваке суботе. У следећој години политичку ситуацију у Србији видим као наставак оног што смо започели крајем ове године. Очигледно је да се полако стварају два пола – власт и опозиција која је најбоље артикулисана у Савези.

 

Двери ту имају значајно место као једни од лидера Савеза. Остаје отворено питање да ли ће бит расписани избори како ће власт реаговати на нарастајуће незадовољство грађана. Власт је већ сада нервозна и следеће године ће само ићи из грешке у грешку. Очекујем да ће и слаб међународни углед Вучића у свету наставити да се нарушава.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!