Прочитај ми чланак

Петрич: Вучићеви споразуми са Косовом су валидни, реч председника је као ПОТПИС

0

Аустријски дипломата и бивши представник Европске уније у разговорима у Рамбујеу Волфганг Петрич рекао је да су споразуми између тзв. Косова и Србије (Вучић) валидни, јер су „договорени пред међународним сведоцима на највишем нивоу“, преноси „Коха диторе“.

„Реч премијера или председника важи исто колико и његов потпис“, сматра Петрич и наглашава да усмени пристанак пред међународним сведоцима значи аутоматски и међународну валидност.

„То је европска пракса у случајевима када два висока политичара, шефови држава договоре и преузму обавезе пред међународним сведоцима, а у овом случају то је Европска унија“, објаснио је он.

Аустријски дипломата каже да је тзв. Косово у потпуности на дневном реду заједничке безбедносне политике у ЕУ и да Вучић не би поновио грешку Слободана Милошевића да зарати против НАТО.

„Кажем вам са потпуним уверењем да на Косову не може бити рата као што се то десило са Милошевићем, али са забринутошћу кажем да су инциденти попут оног у Бањској могући да би уназадили мировни процес. Тако нешто се мора спречити и то током ове године мора бити гарантовано присуством Кфора на северу“, истакао је он.

Петрич сматра да је Косово на добром путу када је реч о европским интеграцијама и чланству у Савету Европе.