Прочитај ми чланак

Пет америчких конгресмена затражило од Џона Керија да пружи додатну подршку Влади Србије

0

kongres_sad_4

Пет америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Џона Керија додатну подршку Србији, која се према њиховој оцени налази на пресудном раскршћу.

Конгресмени су у писму похвалили залагања САД на Балкану и истакли да је део дугорочне стабилности у том региону и саставни део националне безбедности САД.

„Србија се налази на пресудном раскршћу у процесу да постане пуноправна чланица ЕУ. Отварање првих поглавља у приступним преговорима симболизоваће прекретницу у процесу чланства“, пише у писму.

Како додају конгресмени, Влада Србије показује континуирану посвећеност дијалогу и спровођењу споразума између Београда и Приштине.

„ЕУ је препознала иницијативу Србије у унапређењу регионалне стабилности и регионалних односа. Напредак Србије у процесу да постане чланица ЕУ ће охрабрити српску владу да настави са суштинским и неопходним реформама владавине права, добросуседских односа и одговорног чланства у међународној заједници“, наводи се.

Такође, истиче се да Србија председава ОЕБС-у и да је показала „снажну посвећеност подршци оснивачким принципима организације“.

„Европа се, тренутно, суочава са многим геополитичким изазовима и САД би требало да раде на промовисању заједничких вредности са Србијом. Чланство Србије у ЕУ ће унапредити америчке циљеве за трајни мир и стабилност у региону. САД би требало да допринесе унапређењу процеса чланства Србије, где год је то могуће, као дела наших заједничких стратешких императива“, наводи се у писму.

Писмо су потписали конгресмени Тед По и Емануел Кливер, копредседавајући Српског кокуса, конгресмен Дејна Рорабахер, председавајући Поткомитета Представничког дома за Европу, конгресмен Грегори Микс копредседавајући Поткомитета за Европу и конгресмен Боб Гудлат, председавајући Правосудног комитета.

Потписници писма имали су недавно сусрете са премијером Србије Александром Вучићем током његове посете Вашингтону, као и у Београду.

(Б92)