Прочитај ми чланак

Павићевић: После избора у Никшићу могућ пад владе Црне Горе

0

До локалних избора у Никшићу, првим након развлашћивања ДПС Мила Ђукановића, остало је мање од месец дана, а директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић истиче њихов значај, не искључујући могућност да ће након тих избора уследити ако не пад, онда реконструкција владе, али и расписивање ванредних парламентарних избора.

Према његови речима, истраживања показују да је фаворит избора у Никшићу коалиција “За будућност Никшића”, чија је окосница Демократски фронт.

Павићевић за подгоричке Дневне новине каже да је друга Ђукановићева листа ДПС-а. “Имаћемо тенденцију даљег раста коалиције око ДФ-а и даље слабљење коалиције око ДПС-а. То је и природни процес с обзиром на резултате парламентарних избора прошле године”, рекао је Павићевић.

Истиче могућност да дође, ако не до пада, онда до реконструкције владе Здравка Кривокапића, након никшићких избора, али и ванредних избора.

“Могуће је и да, уколико након никшићких избора не буде реконструкције имамо ванредне парламентарне изборе након мајских избора у Херцег Новом. Мислим да су премијеру Кривокапићу избори у Никшићу већ сада озбиљна опомена. Његов тим ‘Не дамо Никшић’ је у једном моменту постао свестан фијаска који би та листа у Никшићу доживела у случају самосталног наступа”, каже Павићевић.

Напомиње да су Кривокапића грађани опоменули да неће подржавати покушаје странчарења и мрвљења опозиционих политичких формација.

“Необично је да један политичар за кратко време пређе пут од највеће славе до великог осипања његовог ауторитета. Управо то је случај с Кривокапићем”, навео је Павићевић.

На питање да ли су разлике због тужилачких закона и директора полиције толике да може доћи до пада владе, Павићевић каже да је одустајање од измена тужилачких закона и њиховог усвајања била грешка.

“Ко год је пажљивије читао ове текстове, могао је да уочи да су писани прецизним правничким језиком и да се садржински уклапају у европске стандарде права када говоримо о регулисању ове материје. Усвајање ових закона створило би претпоставке за снажну борбу против организованог криминала и корупције, а то би требало да је и циљ Кривокапићеве владе”, навео је Павићевић.

Указао је да иницирањем предлога да се одложи расправа о овим законодавним пројектима премијер Кривокапић направио потез којим урушава сопствени политички ауторитет и даље слаби политички ауторитет владе чији је председник.