Прочитај ми чланак

ПАТРИОТЕ СВЕ БРОЈНИЈЕ: Одржана иницијална скупштина СОФ – Синише Ковачевића (Видео)

0

SOF_kovacevic

У суботу 24 јануара у Дому синдиката, одржана је иницијална скупштина Српског отаџбинског фронта, на којој су говорили његов председник познати драмски писац Синиша Ковачевић и подпредседници др Драган Петровић и Жељко Васиљевић.

Сала на спрату Дома синдиката, била је овом приликом испуњена, а међу посетиоцима је уочено више угледних глумаца, професора Универзитета, људи из сфере политике, привредници и др. Поред наведених говорника, глумац Танасије Узуновић је рецитовао песму Јована Дучића Аве Сербије.

Први је говорио, и то кратко Жељко Васиљевић, који је поздравио скуп, указао на организационе подухвате до садашњег рада Српског отаџбинског фронта у фази оснивања протеклих неколико месеци и најавио друге говорнике.

Др Драган Петровић је у свом излагању указао да на први поглед оснивање нове политичке странке у Србији и није неки велики догађај. Међутим, указујући на стање у земљи где је индустријска производња у номиналном износу данас око 40 % оне од пре четврт века, што је тековина са једне стране пре свега промашеног и у свету и теоретски и практично пропалог неолибералног модела привреде. Међутим, тај модел привреде је посебно лоше примењиван у Србији, јер су и друге земље транзиције лоше прошле, али и најгори резултати у њима, попут Пољске, данас дају око 140 % индустријске производње од пре четврт века, па се поставља питање разлога овакве катастрофалне неуспешности пре свега српских влада након 2000. године, а посебно је питање зашто премијер Вучић и данас, након свега форсира тај промашени макроекономски концепт.

Петровић је потом указао на апсурдност и промашеност неолибералног економског модела који Вучићева влада данас спроводи, јер пре свега смањењем плата и пензија, смањује се агрегатна тражња становништва, смањује куповање домаћих роба и услуга, што подстиче даљу рецесију, чему посебно погодују високе каматне стопе Народне банке, што додатно утиче да су и високе каматне стопе пословних банака, углавном страног власнишштгва у земљи, што све даје негативне кредитне услове за посусталу српску привреду.

И онда се као изнуђено и од страних центара моћи испланирано «решење» прибегава распродаји преосталог породичног сребра земље, попут Телекома, Електропривреде и других ресурса, па ако се овај процес промашене политике владе не заустави, становништво Србије ће остати у перспективи подстанари и сиромаси на сопственој земљи.

Петровић је указао на апсурд одсуства демократије у Србији данас, јер по свим кључним питањима за земљу, данас бар половина грађана и по оваквом медијском сликом, не подржава политику власти у домену новог Закона о раду, наставка неолибералне економије, предаје и севера Косова и Метохије, решењима и чак мимо Бриселског споразума, што се прикрива по питању Основног суда од шире јавности, некритичког пузања и у новонасталим околностима ка ЕУ, блокади медија – а да у садашњем сазиву Народне скупштине, те вероватно већинске ставове у Србији, не заступа ни један једини посланик.

У том правцу Петровић сматра да је неопходно да се након што је гро политичке елите «легао на руду», а доведен је претходних година танак слој компрадорксе друштвене елите у водеће институције система, да једино преостаје да се, у овако тешким условима за земљу, неангажовани део друштвене елите, ван компрадора, политички ангажује и у тешким условима за плуралистичко деловање одсуством елементарне слободе у медијима, покуша ангажовати и директно успоставити контакт са широким, обесправљеним слојевима народа, и развије парламентарну борбу, а као првог међу њима, види управо Синишу Ковачевића, своје колеге из Отаџбиснког фронта, као и преостали спектар патриотске опозиције у Србији, и све оне који би желели и требали да се у том правцу следећих месеци ангажују.

На скупу у Дому синдиката, Синиша Ковачевић је рекао да ће се та нова политичка организација темељити на 18 начела:

1. РЕСУВЕРЕНИЗАЦИЈА
2. ЕКОНОМСКА ОБНОВА И ОПОРАВАК ЗЕМЉЕ
3. ДЕМОГРАФСКА ОБНОВА
4. ДЕФИНИТИВНО ОДУСТАЈАЊЕ ОД ПРИСТУПАЊА ЕУ
5. ПРОМЕНА УСТАВА
6. УКИДАЊЕ АУТОНОМИЈЕ ВОЈВОДИНЕ
7. ФОРМИРАЊЕ ПЕНЗИОНОГ ФОНДА И ИЗДВАЈАЊЕ ПЕНЗИЈА ИЗ БУЏЕТА
8. РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
9 ПОНОВНО УВОЂЕЊЕ РЕДОВНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА
10. РЕФОРМА ПРОСВЕТНОГ СИСТЕМА
11. СТВАРНА И ЕФИКАСНА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ
12. РЕФОРМА ПРАВОСУЂА
13. ИЗГРАДЊА НОВОГ КУЛТУРНОГ МОДЕЛА
14. АКТИВАН ОДНОС ПРЕМА ДИЈАСПОРИ, НАРОЧИТО ПРЕМА ТЗВ. ДИЈАСПОРИ РЕГИОНА
15. РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕФОРМА СПОРТА, ОД АМАТЕРСКОГ ДО ВИСОКОПРОФИТАБИЛНОГ
16. ПОСЕБАН ОДНОС ПРЕМА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ПРЕМА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
17. ПОПТУНА РЕДЕФИНИЦИЈА СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ
18. ЗАБРАНА ПРОДАЈЕ ОБРАДИВЕ ЗЕМЉЕ СТРАНЦИМА

У образлагању начела СОФ Ковачевић је истакао да је СОФ основан како би се понудила могућа и изводљива решења за проблеме који у Србији постоје, међу којима је и чињеница да у току једне године 30.000 људи у Србији више умре него што се роди и исто толико њих годишње напусти земљу, тражећи посао и хлеб изван њених граница.

„Онда је то застрашујући број од преко 60.000 изгубљених душа, на овај или онај начин… Догодине нема Јагодине, за три године Новог Сада, за још три… А онда, у историјском смислу, врло брзо, празна, зашикарена, стара и ничија Србија. Чија стока, његова планина, а о томе не говори нико, ни власт ни опозиција“, истакао је Ковачевић на иницијалном сабору.

Он се успротивио и како је рекао, „потпуно промашеном и обезљуђеном либералном економском концепту у коме све треба дати странцима“, као и „срљању у великогермански концепт Нове Европе“.

«..Србија је данас земља без суверенитета. Он се више не простире по целој територији државе, не постоји у спољнополитичком ни на унутрашњем плану. Светодавни ставови страних амбасадора су наредбодавни ставови, они се спроводе без недоумица и било каквих политичких или моралних дилема. Суверенитета нема чак ни у наставним плановима и програмима, срспки ђаци не уче и не читају више Змајеве Светле гробове, ни Ђурину Отаџбину, нити Дучићеву Аве Сербиу….

Србија мора да почне да производи, да ствара и добра и приходе. Најпре кроз производњу хране, кроз финализацију те исте производње, а онда кроз редефиницију приоритета, везујући себе за тржишта где њена роба има могућност пласмана на дужи временски период.

Србија нема ни један рационални нити емоционални разлог да срља у европску гробницу за мале народе. Додуше конфорну гробницу , али ипак гробницу. Европа ДА, са свим њеним цивилизацијским достигнућима, Европа са њеним култулорошким обрасцем, са људским, мањинским, религијским, уметничким слободама, Европа са радним и хигијенским навикама, Европа са развијеним синдикатима, односом према најнезаштићенијим слојевима друштва. Да Европи Золе и Сартра, Европи Битлса и Алмодовара, Манчестер Јунајтеда и Моцарта. НЕ уласку у мега државу, бирократизовану и преномирану, са потпуном германском доминацијом. НЕ Неокоминтерни.,,»

У набрајању разлога за формирање још једне странке на политичком небу, Ковачевић је навео и да је „корупција доведена до апсолута“ и да „тарифни модел постоји за диплому факултета, порођај, докторат, грађевинску дозволу.“.

Ковачевић је поручио да не постоји дилема Србија или Европа, Србија или хлеб, Србија или живот, јер једино Србија нема алтернативу.

Српски отаџбински фронта је на овај начин представљен широј јавности, а за 14 март је заказана велика оснивачка скупштина у великој сали Дома синдиката у Београду, када ће бити и формално конституисана од стране делегата из целе земље страначка тела.

Цео снимак овог скупа који је трајао нешто више од сат времена можете погледати овде:

Извори:
СОФ, srpskiotadzbinskifront, видео: Metanoja Channel)

(Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.