Прочитај ми чланак

Патријарх Порфирије потписује уговор са ЦГ после Сабора?

0

Српска правослвна црква прихватила је Темељни уговор којим се регулишу односи са државом Црном Гором и њега ће потписати патријарх Порфирије након избора митрополита црногорско-проморског, сазнаје Нова.рс.

Како наводи извор нашег портала из Митрополије црногорско-приморске, Синод СПЦ је на последњој седници једногласно усвојио предлог уговора који је Влада Црне Горе понудила тој верској институцији, а којим се односи двеју страна прецизније дефинишу.


“У јавности је присутна замена теза. После избора 30. августа, након што је влада Душка Марковића прешла у технички мандат, тадашњи правни саветник Митрополије црногорске-приморске, свештеник Велибор Џомић и Владимир Лепосавић, сада министар у влади, су са још неколико адвоката предложили владики Јоаникију да се Темељни уговор потпише за време одлазеће владе, што је био потпуно непотребан корак. Њихов предлог је тада одбијен, јер је наведено да то веома лоша идеја”, наводи извор Нова.рс из Митрополије.

Наш саговорник наводи да је касније дефинисан нови уговор, на чијој су изради заједно радили владика будимљанско-никшићки Јоаникије и премијер Црне Горе, Здравко Кривокапић.

“Они имају сталну комуникацију. Тај Темељни уговор је већ усаглашен на нивоу Владе Црне Горе, односно правног савета и Синода СПЦ. На неколико претходних састанака Синода је био присутан и Епископски савет Митрополије, који је учествовао у констулацијама приликом усвајања тог документа. На последњој седници Синода је тај уговор усвојен једногласно и предат је Влади Црне Горе. Из владе је поручено да ће тај уговор бити потписан, али да се чека да патријарх Порфирије одреди термин кад ће се то урадити”, наводи наш саговорник, додајући да ће то бити после првих дана маја.

“Највероватније ће патријарх Порфирије доћи у Црну Гору на устоличење митрополита. Вероватно је његова одлука да се прво изабере први човек Митрополије црногорско-приморске, па да након устоличења њих двојица заједно са премијером Кривокапићем потпишу Темељни уговор. Тај документ ће прецизније дефинисати односе државе и Цркве, односно практична питања која нису детаљно обухваћена законом”, истиче саговорник Нова.рс.