Прочитај ми чланак

ПАРОВИЋ ОТКРИО ВУЧИЋЕВ ПЛАН Раздвајају се грађани у две групе откријте у којој сте

0

- Оно што је посебно забрињавајуће када су у питању злоупотребе вандредног стања тиче се великог броја мера притвора и донетих првостепених пресуда којима су изречене затворске казне због кршења прописа, а који се тичу епидемије. Значајном броју људи који су прешли границу одређена је изолација само усменим путем, а неки од њих нису уопште обавештени, те из тог разлога долази до кршења мера, као и због техничких неспоразума и несугласица, у свом видео саопштењу каже Милан Парошки.

Због свега тога хапсе се људи ако су нађени на другој адреси од пребивалишне, они који су остали без основних намирница па су изашли до продавнице. Као пример имамо младића од 22 године из Лесковца коме је одређен притвор, чији су родитељи разведени, а налазио се на адреси код оца, а пријављен је код мајке. Пензионеру од 71 годину из Пожаревца је одређен притвор јер је отишао у продавницу због недостатка хране…

Најдрастичнији пример злоупотребе ванредног стања јесте случај двадесетчетворогодишње Јоване Поповић из Кикинде, која је ухапшена због наводног кршења мере карантина о којој како она наводи је нико није обавестио. Јовани је одбијена жалба на решење којем је одређена мера притвора до 30. априла, иако не постоји правни основ за такву одлуку. Осумњичена Јована је неосуђивана, студент музичке педагогије на Академији у Новом Саду. Оно што је посебан апсурд у овој ситуцији јесте да Јована све и када би желела да понови наводно учињено дело то не би могла учинити након 11. априла јер јој тог дана истиче мера самоизолације (која јој иначе није ни изречена). Истичемо да је Јована у Србију дошла из ЦГ на дан пре увођења ванредног стања и да у Црној Гори тада није био забележен нити један случај зараженог на граници није добила било какав пропратни акт о мерама самоизолације, а ухапшена је у кући свог дечка. Јована се тренутно налази у затвору Забела.

Такође истичемо да се Јована бави певањем и ауторка је антирежимске песме „Багра“, стога имамо основану сумњу да је третман који има Јована повезан и са њеним опозиционим активизмом.

Са друге стране имамо потпуно другачији третман у односу на јавне личности, познате фудбалере, фолк певаче као Ацу Лукаса и људе из света бизниза, па тако имамо случај фудбалера Александра Пријовића и певача Радише Трајковића Ђанија који су заједно са још двадесетак других особа ухапшени на прослави у Хотелу Краун Плаза из разлога непоштовања полицијског часа, а уз то су певач и фудбалер имали наредбу и о обавезној самоизолацји, те су учинили кривичо дело непоступања по здравственим порписима за време пандемије. Епилог ове приче је да су ова лица закључила Споразум о признању кривице уз казну кућног затвора у трајању од 3 месеца, а познати певач је добио могућност да у том периоду одлази на наступе како би могао да издржава своју породицу.

Такође, указујемо да мере, одлуке, уредбе које се мењају готово свакодневно требале би бити презентоване јавности на једноставнији начин. Велику проблематику представља то што грађанима није на најбољи начин објашњено на кога се донесене мере односе, када ступају на снагу, колико дана самоизолација за одређене грађане траје.. а све то доводи до правне несигурности.

Народни слобарски покрет због свега овог наведеног изражава основану сумњу, поткрепљену чињеницама, да носиоци извршне власти користе ванредно стање како би сву власт концентрисали у својим рукама и на тај начин урушили Уставом загарантовано начело поделе власти, закључио је Паровић.