Прочитај ми чланак

Пантић: Доња граница за преговоре о Косову – Устав и Резолуција 1244

0

KRSTIMIR PANTIÆ

(Срна)
БАЊАЛУКА – Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је да је доња граница испод које у преговорима о Косову Срби неће ићи – Устав Србије и Резолуција 1244, односно ни милиметар испод овога што данас имају.“Срби неће ићи ни милиметра испод овога што данас имају.

Нас на то обавезује и Устав Србије, у којем се наводи да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије, на то нас обавезује Резолуција Савета безбедности УН – да се за Косово мора пронаћи суштинска аутономија у оквиру Србије“, рекао је Пантић за Алтернативну телевизију. 

Он је поручио да за Србе није прихватљиво ниједно рјешење које би подразумијевало укључивање српских општина у такозвани уставни законски оквир некакве државе Косово. 

„Једино у случају да Скупштина Србије донесе уставни закон којим се надлежности преносе на покрајину Косово, а након тога и на заједнице српских општина, у том случају би грађани и наше скупштине пристале на договор“, додао је Пантић. 

Наводећи да су након неуспјешних разговора у Бриселу поново стигле пријетње из Приштине на које међународна заједница није реаговала, Пантић је рекао да је сасвим очекиван отпор грађана са сјевера Косова који су организовали дежурства да би пратили ситуацију на терену и спријечили евентуалне покушаје Приштине да насилним акцијама покуша да успоставе своје институције. 

„Битно је да ће грађани остати мирни. Неће подлећи никаквим притисцима, нити дозволити да дође до било каквог насиља са српске стране. Очекујемо да међународна заједница спречи Албанце да насиљем покушају решавање проблема на северу покрајине“, каже Пантић. 

Пантић је подсјетио да оно што су Албанци покушали 2004. године на сјеверу покрајине није дало резултата, те истакао да ни сада неће успјети да војном, ни било којом другом акцијом, сјевер покрајине ставе под своју контролу. 

„Хашим Тачи нема ни довољно снаге, ни храбрости да крене у отворен сукоб са Србима у северу покрајине, јер врло добро зна да смо чврсто решени да по сваку цену, на сваки начин одбранимо наше породице, домове и територије наше четири општине“, нагласио је Пантић и додао да би се у случају ескалације насиља грађани сами организовали и бранили свим могућим средствима. 

Пантић сматра да би учешће Срба са Косова и Метохије у преговорима Београда и Приштине допринијело да преговарачка позиција београдског тима буде много боља, а помогло би и да се ситуација боље разумије и да се дају много квалитетнији приједлози за појединачна рјешења из одређених области. 

Он је рекао да до сада није било искрене воље ни Владе Србије, ни скупштина општина да се Срби са сјевера укључе у преговарачки тим Београда,јер је од њих захтијевано само да буду у техничким групама и проводе оно што је до сада постигнуто у Бриселу. 

„Наше скупштине и грађани одбацили су све споразуме који су постигнути у Бриселу, јер су они на нашу штету, супротни државним и националним интересима. Због тога Срби упорно одбијају да буду део такозваних техничких група“, објаснио је Пантић. 

Он је изразио увјерење да би скупштине четири српске општине, уколико би разговори кренули из почетка, делегирале своје представнике у преговарачки тим под условом да они имају заиста одређену улогу, а не само да буду посматрачи у том процесу.