Прочитај ми чланак

Паника у Председништву: Стигло најновије истраживање – поражавајуће за Вучића

0

Када би избори били у наредних неколико месеци, за владајућу коалицију би гласало 44 одсто бирача, за блок странака које организују протест "Србија против насиља" 38 одсто, за странке које себе називају државотворном опозицијом било би 11 одсто, а седам одсто испитаника су неодлучни, показало је истраживање агенције Стата.

На питање да ли подржавају расписивање избора у наредних неколико месеци, 48 одсто испитаника је одговорило потврдно, 26 одсто не подржава и исто толико нема став.

За расписивање избора највише испитаника се изјаснило у Београду – 58 одсто.

Агенција за истраживање јавног мњења Стата објавила је најновије резултате истраживања о актуелним друштвено-политичким питањима у Србији. Према том истраживању, на питање коју од политичких странака подржавају, резултати су показали да СНС и Александра Вучића подржава 36,3 посто испитаника који планирају да изађу на изборе, а Странку слободе и правде (ССП) 9,8 посто.

У истраживању, које је урађено од 8. до 13. септембра, на трећем месту по популарости је Социјалистичка партија Србије (СПС) са 7,3 посто гласова подршке.

Медија центар

Следе Народни покрет Србије Мирослава Алексића са 5,5 посто, Покрет СРЦЕ са 4,4 и Зелено-леви фронт са четири посто подршке.

На седмом месту према истом истраживању су Заветници са 3,4 одсто подршке, а на осмом Еколошки устанак (3,1 посто).

Јованка Вукмировић из агенције Стата рекла је да је истраживање спроведено на узорку који потпуно одговара демографској структури становништва из прошлогодишњег пописа – полној, старосној и образовној, као и регионалној заступљености, а спроведено је, телефонским интервјуима и теренском анкетом на 1.580 испитаника, у периоду од 8 до 13. септембра.

Она је казала и да на питање коју телевизију сматрају главним извором информисања, 84 одсто грађана рекло је да се информишу преко телевизија Н1 и Нова С и да подржавају протесте.

„За разлику од РТС-а и комерцијалних телевизија са националном покривеношћу, где је проценат подршке између 23 и 26 одсто“, казала је Вукмировић.

На питање у ком правцу се креће Србија, 46 одсто сматра да се не креће у добром смеру, исто колико и не верује да Влада Србије и председник Србије Александар Вучић могу да очувају економску стабилност, мир и безбедност у земљи.

Додала је да 48 одсто испитаника сматра да је потребно да дође до промена на челу државе, док 36 одсто сматра да Вучић и СНС треба да остану на власти.

„Највеће разлике имамо овде, када је у питању телевизија са које се превасходно информишу (испитаници). 91 одсто гледалаца Н1 и Нове С сматра да је боље да дође до промена, за разлику од 27 одсто, то је три пута мање, оних који имају исти став међу гледаоцима РТС-а и комерцијалних телевизија са националном покривеношћу“, рекла је Вукмировић.

Три највећа проблема

О томе која су три највећа проблема у Србији данас, испитаници су у том истраживању одговорили да су то: раст цена (72 посто), лош положај радника и ниске зараде (48%), као и корупција и криминал (45%).

Медија центар

Следе насиље у друштву и безбедност грађана (44 посто), безбедност Срба на северу Косова (36%), и незапосленост (29%).

Као један од највећих проблема, цензуру и политичке притиске на медије види 24 посто испитаника.