Прочитај ми чланак

ПАЛМА НЕ ПРАШТА: Придружио се Јанковићу, остао без посла, а отац га се одрекао

0

Након што је 17. октобра приступио Покрету слободних грађана, Мити Aрсићу из Јагодине се живот променио из корена.

За само неколико дана, отац га се одрекао путем Фејсбука, јагодинска полиција му је закуцала на врата и изгубио је посао тренера у школици коју је водио више од десет година. На необичан случај „Мите из Јагодине“ први је указао глумац Сергеј Трифуновић на митингу ПСГ 20. октобра у Београду, а необичну причу потврдио нам је и сам Aрсић.

– Мој отац је један од оснивача Јединствене Србије и мој чин је доживео као издају. Није ме се баш одрекао, али је написао да сам му забо нож у леђа и прекинуо сваки контакт са мном – прича Мита. Запослен је у јагодинској Градској управи и каже да у протеклих недељу дана проживљава својеврсну параноју.

– Никада нисам био у политици, за разлику од мог оца. Са Драганом Марковићем Палмом сам имао коректне односе, али када сам одлучио да уђем у политику и то у Покрет слободних грађана, све се срушило – каже Aрсић. Уследили су позиви телефоном, узнемиравања, претње хапшењем. Када је то јавно објавио на Фејсбуку, Палма га је позвао телефоном и рекао да би требало „да спусте лопту“. Ипак, напади су настављени.

– Прошлог петка избачен сам из дечијег вртића где тренирам дечицу више од десет година. Око 150 малишана остало је без тренера, под изговором да је реч о реорганизацији рада и да за мене нема више места. Кроз моју школицу спорта досад је прошло више од 2.000 деце – наглашава Aрсић. Посао у Градској управи још није изгубио, али су изненада почели да уписују време његових долазака, излазака…

 

Притисци у Бору

Снежани Тасов, повереници за Бор у Покрету слободних грађана, у ноћи између 7. и 8. августа двојица непознатих младића покушали су насилно да уђу у кућу. Они су оставили картонску кутију на којој је крупним словима писало „тик-так“. Покрет слободних грађана је то оценио као акт терора. Претходно јој је у априлу запаљен ауто, а почетком маја су јој на службеном аутомобилу два пута бушене гуме.

 

– Подршку Покрета нисам тражио, али је Сергеј Трифуновић чуо за мој случај и поменуо га на митингу ПСГ у Београду, на чему сам му јако захвалан. Нећу одустати од својих политичких уверења, иако не знам шта све могу да очекујем. Напади не долазе само од Јединствене Србије, већ пре свега од владајуће странке, с обзиром на то да су у коалицији. Живимо у Србији и, нажалост, такве ствари су овде постале нормалне – каже Aрсић.

Наш саговорник је постао мета напада након што је на Фејсбуку, пре само недељу дана, написао статус у којем је нагласио да је после дугогодишњег посматрања политичке сцене Србије, одлучио да да своју подршку и допринос Покрету слободних грађана и започне сарадњу са Сашом Јанковићем.

– Залагаћу се да нико не гладује, болесне да лечимо, сиромашнима да помажемо, успешне и талентоване да награђујемо, раднике да поштујемо и штитимо. Имам огромну подршку грађана који су већ сада уз мене, они ми верују јер знају да се целог живота бавим спортом, хуманитарним активностима, и радом са децом и младима. Знам да многи неће смети да ме јавно подрже, знам да ћу сносити „страшне последице“ због ове одлуке, али исто тако знам да радим праву ствар, и знам да ћемо победити – написао је Aрсић и позвао суграђане да се придруже „тиму поштених, вредних и образованих“.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма није желео за Данас да коментарише случај „Мите из Јагодине“, кратко поручивши да његови наводи нису тачни.

Прослављени глумац Сергеј Трифуновић каже за Данас да се диви Митиној храбрости и да његова порука – изађите из својих љуштура, треба да буде пример свима.

 – Један Мита Aрсић из Јагодине, где је Палма ултимативни господар свега, „дрзнуо“ се да размишља другачије и да се прикључи другој политичкој опцији. То се зове интегритет, достојанство, људскост. Тиранске и фашистичке потезе локалних и других власти не могу да коментаришем. Питам се само која је граница, јер ипак, није ово ’93. Неће им то вечно трајати – каже Трифуновић. Он поручује свим грађанима да се угледају на Миту и да „изађу из својих љуштура“.

– Изађите напоље. Пишите на Фејсбуку. Зовите Данас и испричајте своју причу. То је једини начин – поручио је Трифуновић.

Члан Председништва ПСГ Срђан Шкоро каже за Данас да су притисци владајуће странке на политичке неистомишљенике посебно изражени у мањим срединама где се види сва бахатост актуелне власти.

– Незапосленост је огромна а страх од губитка посла у тим срединама је раван претњи смрћу. Људи су уплашени, а чланство ПСГ има посебне проблеме јер је власт наш Покрет означила као главног непријатеља. Са приближавањем избора ти притисци ће се само појачати. Рачунамо с тим и настављамо борбу за смену неподношљиве власти – истиче Шкоро.

Познаваоци прилика на локалу кажу да потез оца Мите Aрсића нимало не изненађује, јер се у мањим срединама лојалност подразумева, а сваки други чин доживљава као издаја. С тим у вези, подсетили су и да је син тадашњег председника Србије Томислава Николића, на седници Председништва СНС у фебруару гласао да Aлександар Вучић буде кандидат за председника Србије, а не његов отац.

„Добро знам зашто сам тако гласао, као што добро знам и шта је страначка дисциплина“, рекао је тада Радомир Николић.

Јагодински хуманитарац

Мита Aрсић је оснивач и председник хуманитарног удружења „Срце Србије“, а у сали у којој је држао тренинге деци покренуо је и бесплатну акцију „Спорт за сиромашне“ која је имала велики оџив међу Јагодинцима.

 

ПСГ: РТС у служби СНС

Покрет слободних грађана саопштио је јуче да се Радио телевизија Србије наступом хора РТС-а на прослави 9. годишњице оснивања СНС-а ставила у функцију промовисања Српске напредне странке. Како наводе, према Закону о јавним медијским сервисима РТС своју делатност обавља у јавном интересу, „што је потпуно у супротности са њиховим ангажовањем на било чијем страначком скупу“. ПСГ пита „по којој тарифи би хор РТС-а, са све својим диригентом, пристао да наступа на следећем политичком скупу против изборне крађе“ који буду организовали.