Прочитај ми чланак

ПАЛА РАМПА: Хрватска одблокирала преговоре Србије са ЕУ

0

БРИСЕЛ - Хрватска дала писмену сагласност да се Србији отвори преговарачко поглавље 23 у преговорима са Европском унијом.

srbija-i-hrvatska-660Хрватска је била једина земља од 28 чланица Европске уније која није била сагласна да се то поглавље отвори следећег месеца.

Званичне потврде ове информације још нема, али су новинари добили позив за брифинг код комесара Јоханеса Хана, који ће, како је наведено, дати „преглед ситуације поводом приступних преговора Србије“. У Европској комисији су рекли да ће комесар Хан „имати добру вест за Србију“.

Почетком маја на састанку амбасадора земаља чланица ЕУ у Бриселу, Хрватска није дала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Уније.

Председавјућа ЕУ Холандија је тада поново покушала да постигне консензус земаља чланица, подижући ово питање на виши, амбасадорски ниво одлучивања.

Представник Хрватске поновио је на састанку 4. маја да не може да се сложи са отварањем поглавља 23 наводећи познате аргументе о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Неке земље чланице, посебно Немачка, инсистирале су да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати суседе у европским интеграцијама због билатералних питања која нису део европског законодавства.