Прочитај ми чланак

Паклени план режима Александра Вучића око Рио Тинта

0

Саопштење СЕОС-а о све учесталијим и све организованијим покушајима да се наша борба против рудника литијума обесмисли, а пројекат Јадар и други пројекти широм Србије наставе неометаним током.

Утисак је да је у току озбиљан злочиначки подухват у коме учествују власт, поједине НВО, режимски медији и „независни аналитичари”. Наиме, оркестрирано се ради на оживљавању пројекта Јадар.

Власт отворено у Скупштини Србије каже да је за копање литијума и очигледно ће да прекрши обећање дато народу да је пројекат обустављен и да је са Рио Тинтом готово. Најгласнији су наравно јањичари у њиховим редовима, што је и логично јер њима се не верује и морају свакодневно да се доказују – ако су једном издали своја „уверења” из лукративних разлога, зашто не би опет?

За њима следе њихови сателити у виду некаквих удружења и НВО који без икаквих доказа дискредитују све људе и организације које се боре против рудника у долини Јадра. Упорно уверавају јавност да је Рио Тинто мртвац и да је отишао из Горњих Недељица и околине, док о осталим фирмама које имају дозволе за истраживања литијума, бора и пратеће асоцијације елемената у другим деловима Србије смислено и лукаво ћуте. Притом покушавају себи да припишу све заслуге за досад постигнуто, а седели су у топлим фотељама и пискарали по мрежама док је народ излазио на улице и протествовао. Хвалили су се неким међународним акцијама у којима нису дали никакав допринос; и тамо су препознати као убачени елементи и искључени из свих акција. Оглашавају се из Београда, Суботице и ко зна све одакле и уличарским речником вређају борце против рудника, покушавају да нас све ставе у исти кош са онима који су продали имања и отишли из села или да нам припишу да смо гласали за оне с почетка текста. Упркос оптужбама на наш рачун, нескривено сарађују са појединим министарствима и користе потпуно исту аргументацију као и они: према њиховим речима, сви смо издајници и страни плаћеници.

Ту су и режимски медији који се не држе елементарног кодекса новинарства и обавезе да објективно информишу јавност. Разумемо да приватне медијске куће имају право да бирају страну на политичкој позорници, јер то је пракса у целом свету, али не би требало да игноришу теме које су од животног значаја за милионе људи. Осим приватних медија, кључна је улога јавног сервиса, који никад није дао прилику да у ударним терминима научници и стручњаци који су против рударења изнесу своје ставове, односно никад није организовао неку дебатну емисију са том темом где би се укрстили аргументи за и против. Уместо тога даје простор неким „независним аналитичарима” који очигледно не знају ништа о овој теми, па причају шта им падне на памет називајући нас кочничарима Србије и њеног развоја. Тако нас називају чак и по друштвеним мрежама.

Битно је, међутим, да ми као народ из угрожених подручја знамо због чега смо у овој борби и да људи који нас подржавају знају да препознају истинско залагање и искреност. Немамо других интереса, ни материјалних ни друштвених, осим интереса да заштитимо природу и живот у Србији. Зато се до сада нисмо ни освртали на манипулацију и оптужбе са стране, али сада морамо, јер ако сви заједно не отворимо четворе очи и не укажемо на оркестриране нападе и измишљотине одакле год долазиле, по нашу борбу и нашу земљу може бити погубно.