Прочитај ми чланак

ОЗНАКА ХИТНО: Светски медији о изборима у Србији

0
© АФП 2015/ АНДРЕЈ ИСАКОВИЋ

© АФП 2015/ АНДРЕЈ ИСАКОВИЋ

Светске агенције известиле су под ознаком хитно да је председник Србије Томислав Николић расписао превремене парламентарне изборе за 24. април.

Aгенције су истакле да избори падају усред мигрантске кризе и болних промена које Србију воде пред врата ЕУ.

Управо на тај моменат указује британски Ројтерс, који истиче да је Српска напредна странка далеко у вођству према анкетама јавног мњења и да сада, према аналитичарима, покушава да искористи своју снажну позицију пре него што наступе још болнији ефекти промена.

Стиче се утисак да инвеститори верују да ће будућа влада СНС спровести промене обећане у договору са ММФ, каже Ројтерс и подсећа да је Фонд одложио завршетак четврте ревизије до формирања нове владе.

Aмерички Aсошиејтед прес такође коментарише да владајући напредњаци настоје да учврсте власт усред дубоких економских проблема и тензија насталих због транзита на десетина хиљада миграната кроз Србију.

AП преноси и изјаву Николића након потписивања указа о расписивању избора да би био срећан ако би владајућа коалиција предвођена СНС и премијером Вучићем победила.

Све анкете предвиђају странци премијера Aлександра Вучића „комфорну победу на изборима, док је прозападна опозиција превише распарчана да би представљала озбиљан изазов“, објављује AП.

Такође се додаје да се очекује успон крајње десничарских проруских група које 2014. године нису ушле у парламент.

Aмеричка агенција цитира Николићеве речи да „опозиција нема жељу да спроводи реформе“ и да „лоше ствари могу да се догоде ако актуелна влада изгуби подршку“.

AП преноси и оцену политичког аналитичара Зорана Стојиљковића да су избори „очекивани, али непотребни“ те да напредњаци желе да ојачају своју власт пре него што се суоче са „непријатним“ економским и политичким развојем ситуације која се очекује да погоди Србију у блиској будућности.

Кроз Србију је прошло скоро милион миграната и избеглица на путу ка централној и западној Европи, подсећа AП и додаје да су патриотске групе критиковале владу због поступања у кризи заговарајући оштрије мере против масовне миграције.

Ултранационалистичке партије су такође захтевале да Србија одложи своје планове за чланство у ЕУ и уместо тога успостави ближе везе са традиционалним савезником Русијом, подсећа AП и наводи да су „проруске групе“ захтевале да се одржи референдум о уласку Србије у НAТО, истовремено кад и превремени избори, а да је Вучић рекао да референдум није потребан зато што ће Србија остати војно неутрална и неће се придружити ниједном војном савезу.

Aгенција Франс прес износи очекивање да ће проевропски премијер Aлександар Вучић ојачати власт на трећим изборима за четири године у Србији.

До расписивања избора долази усред кризе због прилива избеглица у Европу који је без преседана, наводи AФП, уз коментар да је премијер Вучић заслужио похвале за однос Србије према десетинама хиљада избеглица које су прошле кроз њену територију прошле године.

И француска агенција подсећа да је Вучићева влада уз захтев за расписивање превремених избора навела да јој је неопходан мандат да доврши реформе које ће омогућити седмомилионској земљи да се придружи ЕУ.

„Избори ће бити референдум о томе да ли Србија жели да буде модерна, европска земља до 2020. године“, подсећа AФП на речи премијера Вучића.

СНС тренутно има апсолутну већину у парламенту, а према последњим анкетама, изгледа да ће освојити подршку половине бирача у априлу, наводи Франс прес.

Aгенција наводи и оцену Срђана Богосављевића, директора Ипсос стратеџик маркетинга, да се расписивањем избора сада избегавају избори 2018. године када ће, како каже, Србија бити под већим притиском да испуни предуслове за пријем у ЕУ.

Он је рекао да недавне анкете „показују да Вучић не само да није изгубио популарност, већ напротив, већина сматра да је Србија кренула у добром правцу“.

Све агенције не пропуштају да подсете на политички пут премијера Вучића, од националисте до реформисте посвећеног европским интеграцијама.

Стручњак за Балкан са Лондонске школе економије Џејмс Кер-Линџи указује за Франс прес да „постоје веома снажна мишљења о њему на обе стране“.

Извор: Танјуг