Прочитај ми чланак

Ово су српски милионери у политици

0

grafika-bogatasi

Агенција за борбу против корупције објавила је нове имовинске карте, а међу најбогатијим српским политичарима су Ненад Поповић, Синиша Мали, Драган Ђилас, Велимир Илић и Чедомир Јовановић.

 

Вучић нема ништа, Тадић само уштеђевину

Александар Вучић је 30. јануара 2014. пријавио само плату од 108.900 динара. Нема ниједну некретнину, аутомобил, нити уштеђевину у банци. Ни Борис Тадић не вози кола, нема стан, а судећи по његовој имовинској карти коју је крајем јануара проследио Агенцији, има само уштеђевину. Тадић је претходних година изјављивао да се ради о 50.000 евра које је добио у наследство. Познато је да је бивши председник саветник Теленора као и међународног саветодавног борда “Уникредит групе”.

 

Синиша Мали, који је широј јавности постао познат као саветник првог потпредседника Владе Александра Вучића, а онда и као председник привременог органа у Београду, је и председник УО Комерцијалне банке, на име чега месечно зарађује 176.000 динара. Он је и у УО Клиничког центра Србије, а за тај посао месечно прима око 44.000 динара. Мали је и стопостотни власник фирме “Оли консалтинг”. Од имовине поседује станове, аутомобиле и уштеђевину у банци.

Титулу најбогатијег српског политичара и даље носи Ненад Поповић, потпредседник ДСС. Он је стопостотни власник три компаније – “Внир, ОЈСЦ”, “АБС Интернационал ЛТД”, “АБС Рус, Ојсц”, а сувласник је још три предузећа. Има велики број некретнина. Поповић је власник два аутомобила, комбија и моторног чамца. Свој бизнис углавном развија у Русији.

У групу политичара милионера свакако спада и лидер ДС Драган Ђилас. Он на своје име има пријављен један трособни стан од 90 квадрата, вози аутомобил марке БМW, а има и уштеђевину. Ипак, Ђиласова највреднија имовина је заправо четвртина удела у “Мултиком групи”, чија се вредност мери милионима евра. У власништву ове фирме (95 одсто) формално је и даље “Дајрект медија”, која је, међутим, у поступку продаје. Како је изјавио Ђилас, још се само чека дозвола црногорске антимонополске агенције.

Ништа сиромашнији није ни лидер ЛДП Чедомир Јовановић који има куће и окућнице, али и удео у фирми СХСФ. Међутим, он има и разгранат породични бизнис – његова супруга Јелена је власник фирме „Агропослови“. Велико богатство има и министар грађевине и председник НС Велимир Илић. Он је Агенцији пријавио на десетине некретнина – пословног простора, кућа, али и неке објекте у изградњи. Поседује воћњаке, пашњаке, њиве… Иако је богат човек, уштеђевине нема, као ни аутомобил.

Агенција за борбу против корупције објавила је и имовинску карту Небојше Човића, члана Привременог већа у Београду. Он је Агенцији пријавио 12,98 одсто удела у власништву компаније “Кобе група”. У његовој имовинској стоји да је вредност тих акција око 762.000 динара.

Ипак, на сајту Агенције за привредне регистре пише и да у том предузећу 49,7 одсто власништва има његова супруга Весна, па је њихов удео вредан око 3,7 милиона динара. Иако се у имовинској карти то не наводи, Човић има удео и у фабрици ФМП, што преко “Коби групе”, која је власник 95,9 одсто акција, што као појединац (0,48 одсто). Од имовине која се води на његово име, он има стан и гаражу, као и уштеђевину у банци.

(Блиц)