Прочитај ми чланак

Ово су квоте које је Вучић дао сваком одбору у Србији за митинг у Београду

0

Како се приближава 26. мај и контрамитинг председника Александра Вучића, тако се повећава и притисак на грађане широм Србије да се тог дана појаве у Београду. Како јављају представници опозиције и запослени у јавним предузећима који су ових дана под великим притиском представника власти, сваки град у Србији има своју квоту, односно предвиђен је тачан број људи који се морају одазвати позиву за Вучићев митинг. Уколико то не ураде, прети им се мобингом и губитком посла.

Вучић је за свој контрамитинг 26. маја планирао да ангажује чак 2.200 аутобуса, незванична су сазнања медија из кругова блиских власти. Да се интензивно ради на томе да Вучићев контрамитинг буде најмасовнији икада, сведоче и информације које долазе из градова широм Србије. Сви говоре о квотама, списковима и претњама.

Тако је међу првима стигла информација да је квота за Крагујевац око 9.000 људи. То тврде представници опозиционих странака, покрета и група грађана у овом граду, који су Основном јавном тужилаштву предали захтев да предузму све законске радње, како би заштитили грађане у јавним градским преузећима и институцијама које послодавци уцењују да иду на митинг СНС-а 26. маја.

Опозициони политичари кажу да је квота за Крагујевац 9.000 људи и да се на раднике „врши страховит притисак под претњом отказом“.

Ово је потврдио и Верољуб Стевановић, некадашњи градоначелник Крагујевца и народни посланик испред ПОКС-а. Он је рекао да располаже информацијама да се од Крагујевца тражи да на митинг СНС пошаље 9.000 људи. Навео је и да из Баточине треба да се организује преко 700 присталица, што је оценио као огроман проценат, јер је то, како је рекао, 10 одсто укупног становништва.

Затим су стигли незванични подаци из Врања. Међу медијским радницима у Врању се коментарише да је досадашња квота за број људи из Врања и Врањске Бање који одлазе на митинге Александра Вучића била између 1.000 и 2.000 људи, али да је сада утростручен. Портал ИнфоВрањске навео је да је према њиховим незваничним сазнањима из „централе странке“, та квота овог пута повећана на 3.000 људи.

Затим су из ГрО СНС Врање објавили саопштење за јавност, у којем додуше не демантују наводе о квоти, већ им је засметао назив “контрамитинг“.

До јавности су стигле и информације о наређењу да из села Брестовик мора да иде 50 људи, за 2.500 динара, али и да ће из „малецког Бора“ кренути сигурно 20 аутобуса.

Како сазнају медији у Врњачкој Бањи квота за митинг износи 1.200 људи, односно 25 аутобуса, док је план да из Краљева крене 2.500 људи.

Према информацијама нашег портала, запослени у Врњачкој Бањи трпе невиђени мобинг. План је да се, у оквиру припрема за контрамитинг, у Београд поведе око 1.200 људи у 25 аутобуса. Ову квоту је СНС задао руководству ове општине.

Како смо сазнали, у притисцима на запослене у овом месту предњаче Дом здравља и Предшколска установа.

Запосленима који раде под уговором прети се раскидом уговора, док се осталима прети мобингом. А он иде дотле да се „вође пута“ спремају да фотографишу људе у аутобусима.

У Краљеву је квота око 2.500 људи, а то значи да ће из овог града отићи око 50 аутобуса. И у овом граду се запослени суочавају са сличном ситуацијом. Према речима наших извора, поред запослених, огроман притисак се врши и на њихове чланове породица.

Кад су остали градови у питању, за Нови Сад се спомиње бројка од 15.000, за Шабац 7..000 и за Ниш 5.000.

Према неким незваничним ингформацијама, планови напредњака су да из Бечеја у Београд крене око 1.100 грађана, а из Чачка 2.000.

До јавности је стигла информација и да невладина организација из Северне Македоније организује грађане за одлазак у Београд. Реч је о НВО чије се активности, између осталог, финансирају и из буџета Републике Србије – „Српска заедница во Македонија“. Они су позвали своје чланове да резервишу места у аутобусима који ће у петак, 26. маја из Куманова кренути за Београд, на, како су га назвал – „свесрпски митинг“. Како кажу, биће их „стотинак“.

За то време представници опозиције позивају све грађане под притиском да се обрате за психолошку помоћ.