Прочитај ми чланак

Ово су чланови РИК-а испред чије зграде грађани протестују због крађе избора…

0

Већ два дана у Београду се одржавају протести испред такозване “мале Скупштине” у којој Републичка изборна комисија заседа. Иако, помало незаинтересовани, за читаву ситуацију, која им се дешава “испред носа”, није згорег поменути ко су све чланови овог тела, чија је ингеренција да се стара о регуларности изборног процеса.

Републичку изборну комисију чини 17 чланова, од којих је један председник тог тела. Сваки члан има свог заменика који има иста права и овлешчења као и члан РИК-а.

Прва међу њима – бивши радикал

На месту председника РИК-а, већ седам година (од 2016. године), налази се Владимир Димитријевић. Али то није једина функција коју он обавља. Некадашњи радикал, а сада напредњак, од 2000. године запослен је у Пошти, тренутно обавља функцију извршног директора у том јавном предузећу.

Међутим, ту није крај. Од 2013. године Димитријевић је и председник Скупштине акционара аеродрома “Никола Тесла”.

„Представник је капитала Владе Републике Србије у Скупштини акционара АД Аеродром ‘Никола Тесла’, Београд и председник Скупштине Друштва“, наводи се у његовој биографији.

Да је увек држао страну Српској напредној странци сведочи и писмо које је Димитријевић упутио председници Европске комисије Урсули фон дер Лејен, након прошлогодишњих избора, у којем одбацује наводе 38 невладиних организација и 36 професора који су истакли забринутост због “унапред испланираних превара”.

„Истичем да су наводи о томе да се на предстојећим изборима планира изборна крађа апсолутно нетачни и тенденциозно пласирани како би се унапред оправдао лош резултат опозиције, а актуелна власт, преко органа за спровођење избора, оптужила за наводно намештање изборних резултата“, навео је Димитријевић у саопштењу.

Ту је и Вучићев бивши помоћник из најмрачнијег периода

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије у сталном саставу имају још седам чланова. И то су Весна Стојаковић, Татјана Китановић, Марија Јовановић, Вељко Перовић, Никола Јелић, Маја Пејчић, Миљкан Карличић и Срђан Зораја.

Вероватно најзвучније име од ових је Миљкан Карлачић, који је 1998. године био помоћник министра за информисање, Александра Вучића. А према сведочењу тадашњих уредника и новинара, он је био задужен да, у име Министарства, спроводи акцију кажњавања медија.

Од 2008. је стални члан Републичке изборне комисије.

У периоду 2012-2013. био је и председник Управног одбора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, а од 2013. председник је Надзорног одбора Дирекције.

Вриштање на Бошка и Двери прославило чланицу СНС из РИК-а

Маје Пејчић се можда неки сећају из 2016. године, када је лидер Двери ушао у РИК и и викао на чланове овог тела због, како је тада тврдио, крађе избора.

Подсећамо, Обрадовић је те вечери, пре седам година, на излазу из зграде решио да сачека тадашњег председника РИК-а Ђурђевића, али поред њега нашли су се и председник Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић као и чланица РИК-а испред СНС-а Маја Пејчић.

Foto: Skupština Srbije

Foto: Skupština Srbije

На излазу дошло је до још веће вике и расправе између поменутих актера а појавила се и информација да су чланови Двери физички насрнули на Мају Пејчић.

Телевизије и портале преплавили су снимци вике кошкања у холу Скупштине, чује се и женски врисак, а из одређених углова заиста изгледа као да је неко од прилично крупних мушкараца из Двери ударио Мају Пејчић.

Али не лези враже… Двери су на свом Јутјуб каналу објавиле снимак са три различите камере. Ни из три угла се не види сасвим јасно ко је први почео, али се ипак види да Пејчић удара по лицу једног од чланова Двери, наставља да замахује песницама док је он хвата за руке и спречава да га удари поново, она вришти, да би се онда умешало обезбеђење које Мају Пејчић извлачи из гужве.

Чланица испред странке СДП Расима Љајића је Бранкица Јовић.

Ко су опозициони представници

Листа Србија против насиља у сталном саставу има три члана и то су Владимир Петровић, Душан Динчић и Танасије Маринковић.

Танасије Маринковић професор је на Правном факултету у Београду, где је и докторирао. Усавршавао се на Универзитету у Оксфорду, Институту за федерализму у Фрибуру, Инстититу за људска права у Стразбуру и Централноевропском универзитету у Будимпешти.

Душан Динић био је председник општине Савски Венац од 2012. године.

Испред коалиције НАДА члан у сталном саставу је Милош Томашевић. Адвокат Јовица Тодоровић члан је испред Народне странке а Мирослав Васић испред Заветника.

Чланица у сталном саставу је и Јелена Миленковић.