Прочитај ми чланак

Ово чека Вучића и бату? САД ухапсиле председника Хондураса због трговине дрогом!

0

Поред новог америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила, који би са собом требало да донесе и проширену Црну листу, и амерички шериф за Балкан ускоро стиже у Србију, а за задатак ће имати подизање оптужница и хапшења особа које су нанеле штету САД.

Како то изгледа у пракси могли су јуче сви да виде у Хондурасу, где је полиција ухапсила председника те земље Хуана Орланда Ернандеса у његовом дому после захтева Владе САД за његовим изручењем због оптужби о трговини дрогом и оружјем.

Ернандес је ухапшен мање од три недеље од када је напустио председничку функцију.

Судија у Хондурасу издао је јуче налог за хапшење Ернандеса (2014-2022), чије изручење траже САД због оптужби за трговину дрогом, објавио је портпарол Врховног суда Хондураса.

Судија је задужен да одлучи да ли ће издати налог за хапшење, и налог је издат, рекао је портпарол на конференцији за новинаре.

Око 600 полицајаца опколило је дом Ернандеса прексиноћ када су САД предале судским властима Хондураса захтев за изручење.

После више година спекулација САД су званично затражиле хапшење и изручење Ернандеса мање од три недеље од када је отишао са функције.

Ернандес је напустио свој дом окружен полицијом, са лисицама на рукама и чланцима, и са панциром на себи. Ушао је у полицијско возило и одвезен је. Полицијски хеликоптер који је чекао у близини је полетео и изгледа да је пратио конвој.

Министар безбедности Хондураса Рамон Сабијон, кога је Ернандес сменио са места шефа Националне полиције 2014, рекао је да се Ернандес договарао са „картелима да тргује (дрогом) и корумпира многе јавне институције, што је довело до погоршања социјалне ситуације и нарушило примену правде у Хондурасу“.

Он је рекао да су главне оптужбе против Ернандеса у САД-у трговина дрогом, употреба оружја за трговину дрогом и дослух за употребу оружја у трговини дрогом.

Амерички тужиоци у Њујорку су више пута оптужили Ернандеса да је био саучесник за време суђења његовом брату 2019. за трговину дрогом, наводећи да је његов политички успон подстакнут профитом од дроге.

Његов брат Хуан Антонио Ернандес звани Тони осуђен је на доживотни затвор због оптужби за трговину дрогом и оружјем у марту 2021. године. Тужилац је рекао да су његови злочини „трговина дрогом коју спонзорише држава“.

Цела прича нам веома звучи познато. Дакле, Американци су тражили и добили изручење председника и његовог брата због трговине дрогом. Да ли овако нешто ускоро може да се догоди и у Србији? Или неко мисли да домаћа дубока држава неће предати Вучића уколико стигне захтев из Вашингтона?