Прочитај ми чланак

Ови Вучићеви тајкуни и Брнабићка летују у Хрватској

0

Још од почетка новог миленијума, када су предузетници почели масовније куповати јахте, Пакленска отрва, марина Палмижана и ресторани у хварском омиљена су одредишта јахти у власништву предузетника, спортиста и естрадних звезда из Србије. Део тих јахти је на сталном везу у Црној Гори, али није занемарив број оних које имају стални вез у хрватским маринама, пише Јутарњи лист.

Из хрватских марина за које поуздано зна да имају на везу јахте у власништву фирми иза којих стоје предузетници из Србије углавном се добија исти одговор и то искључиво због изјава Вучевића.

„Молим вас, немојте ме овај пут спомињати у тексту. Дуго година имамо госте из Србије и то су одлични гости и наши пријатељи, али вам не можемо открити њихова имена“, кажу власници и менаџери марина.

Неки од српских предузетника који имају вез у хрватским маринама врло су блиски владајућим структурама тој земљи. Посебно се истичу два имена који имају вез у Хрватској, а привржени су Александру Вучићу и његовој породици.

Упада у очи

У очи пролазника и шетача упада 30-метарска јахта Азимут „Milleninium II“. Реч је о луксузној јахти вредној око осам милиона евра чији је власник Иван Бошњак. Бошњак је са Стојаном Вујко и Драганом Килибардом сувласник компаније КБВ. Та је грађевинска фирма како тврде у београдским пословним круговима, пословно везана за све пројекте Србијагаса за који изводи радове на свим гасним постројењима на Јужном току, данас познатијем као Турском току.

Бошњакова фирма добила је и вредне послове на градњи канализационих чворишта, а извођач је радова и на највећем пројекту у Србији – „Београд на води“.

Иако Александар Вучић слови као навијач Црвене звезде, спортски радници у Србији, али и у читавом региону, доживљавају га као велику подршку рада спортских клубова. Без обзира на то што су Партизан и Црвена звезда вечити ривали и у фудбалу и у кошарци, не може се из кругова блиски кошаркашком клубу Партизан оспорити Вучићева подршка и овом клубу, који је и за следећу сезону окупио ростер вредан 10 милиона евра. Осим љубави према кошарци, Вучића свакако веже и пријатељство с председником КК Партизан Остојом Мијаиловићем који у марини хотела Ле Меридиен Лав на везу има 25-метарску јахту Азимут, вредну око пет милиона евра.

Остоја Мијаиловић 43-годишњи предузетник дуго је био члан странке Нова Србија коју је напустио пре седам година и прешао у Српску напредну странку. Био је и у Управи ФК Партизан, а изјаве ових дана везане уз неке чланове управе овог фудбалског клуба у београдским круговима тумаче се као његова амбиција да контролише и фудбалски клуб.

Мијаиловић је уствари више повезан с братом Александра Вучића, Андрејем Вучићем, пише Јутарњи лист. Осим пријатељства, спекулише се у пословним круговима, Мијаиловића и Андреја Вучића веже и партнерство у осигуравајућој компанији ОМР Гроуп из Београда. Додуше, Мијаиловић је то више пута демантовао. Такође, Мијаиловић је један од најуспешнијих заступника бренда Јагуар Ланд Ровер у Европи.

Дуги низ година на нашој страни Јадрана није реткост видети јахту „јоyМе“ Филипа Цептара која је саграђена у Краљевици, а потом реконструисана у НЦП-у.

На средње и јужнодалматинским острвима може се готово читаво лето видети јахту подузетника Драгана Шебулова, председника Хрвачког клуба Раднички из Београда, вез у једној марини на сплитском подручју имао је Милан Поповић, а дуги низ година стални вез у хрватским маринама има Милан Беко, власник компаније Worldfin и Луке Београд. Вез у марини хотела Ле Меридиен Лав има Драгослав Дика Мицић, један од власника логистичке фирме МД Интернатионал, заступника Хенкела који је чест гост ресторана на Палмижани и највероватније је и у овом тренутку његова јахта усидрена у некој ували у близини Хвара.

Мицић, као и Лајош Чакањ из Суботице, користе вез у Марини хотела Ле Меридиен Лав. На сплитском подручју вез за јахту има и предузетник Милош Љуљић. Он је власник хотела Србија у Београду и суђено му је због афере Хyпо Алпе Адриа Банк.

Премијерка Србије и Хрватица Ана Брнабић, пореклом са острва Крк, лета проводи у својој породичној кући на овом острву, а и хвалила се да је баш била ту на мору када је први пут Вучић звао телефоном да дође у Београд и преузме најважнију функцију у држави, премијерску.