Прочитај ми чланак

ОВАКО СУ ГОВОРИЛИ ВУЧИЋ И ЗОРАНА: Аутопут до Чачка готов до краја 2017.

0

Рокови за изградњу деонице Коридора 11 од Обреновца до Чачка, која се отвара данас, пробијани су више пута у последњих неколико година.

„Коридор 11, односно ауто-пут од Београда до Чачка, мора да буде завршен до почетка 2017. године”. Ово је у децембру 2014. изјавила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

*
„Коридор 10 треба да буде завршен до 2016. године, а Коридор 11 од Београда до Чачка мора бити готов до почетка 2017. године“, поручила је тада, истичући да ће до Златибора моћи да се стигне за нешто више од једног сата.

Али, у августу наредне 2015. године министарка је рок за завршетак радова померила за пола године и напоменула да ће Коридор 11 од Обреновца до Прељине, у дужини од око 105 километара, бити завршен у пуном профилу ауто-пута до средине 2017. године. “Министарка је поводом обележавања Дана грађевинара Србије, 8. августа, обишла радове у Стубленици на траси од Обреновца до Уба и најавила да ће деоница од Лајковца до Љига, коју гради кинеска компанија Шандонг хајспид група, бити завршена као што је планирано до средине 2017. године, док ће деоница од Љига до Прељине, на којој је ангажована азербејџанска фирма Азвирт, бити окончана до августа 2016. године.”

*
Међутим, два месеца пре тог рока, у јуну 2016, тадашњи мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић обишао је радове на деоници Љиг-Прељина и изјавио да ће она бити отворена 25. августа, истичући да ће “већ следеће године (2017) грађани једним од најлепших ауто-путева моћи да иду ка Чачку и Ужицу, Златибору и ка Црној Гори”. “Вучић, који је данас обишао радове на изградњи Коридора 11, рекао је да ће 25. августа бити отворено 40,4 километара пута од Љига до Чачка, док ће следеће године бити отворене и све друге деонице. Подсетивши да једино деоница од Сурчина до Обреновца, која ће Коридор 11 повезати са Београдом, још није уговорена, Вучић је рекао да очекује да ће и то бити завршено приликом посете кинеског председника Си Ðинпинга Београду. Деоница Љиг-Прељина је дуга 40,3 километара, а званични рок за завршетак радова је 25. август. Прецизирао је да је деоница Коридора 10 од Уба до Лајковца завршена, а да треба да се заврши деоница између Лајковца и Љига, део од Обреновца до Уба, као и Сурчина и Обреновца, те истакао да се рокови не пробијају и да нема кашњења“.

*
“Градимо другачију Србију у којој можете да рачунате на рокове и на рад”, казао је Вучић у јуну 2016.

Ипак, и рок за завршетак деонице Љиг-Прељина (25. август) је пробијен, па су возила том трасом кренула тек у новембру 2016.

Идућег лета, у августу 2017. министарка Михајловић је, како је саопштено, “ненајављено обишла деоницу од Обреновца до Уба”. Изјавила је да је разочарана како одмичу радови. “Због кашњења на овој деоници, коју гради кинеска компанија ‘Шандонг хајдспид група’, и догодине ће се, бар неко време, од главног града до Чачка путовати знатно дуже од једног сата. Деоница од Београда до Прељине, дуга 120 километара, требало је да буде завршена до краја ове године”.

*
Деоница ауто-пута од Обреновца до Уба дуга је 26 километара, а после три године завршено је, саопштено је у августу 2017, само око половине уговореног посла. „А деоница од Уба до Лајковца, иако завршена још пре три године, није пуштена у саобраћај. Реч је о чувеној траси која иде из ‘њиве у њиву’, тако да тим готовим делом ауто-пута не може да се вози све док се на њу не надовежу деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига. Те две деонице требало је да буду готове у новембру, али радови касне. На Коридору 11 ради се однедавно и на деоници од Сурчина до Обреновца, дугој 17,6 километара, а њен завршетак се очекује крајем 2019. године“, писала је „Политика“ у лето 2017.

Кроз неколико месеци, почетком новембра 2017, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, саопштило је да је поднело кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против 14 одговорних лица са бившим министром Милутином Мркоњићем на челу, јер су на траси Уб-Лајковац уочена бројна оштећења, а утврђено је да су мајстори уградили глину у основу ауто-пута. “Ова траса, коју су прозвали ‘ауто-пут из њиве у њиву’, никада није пуштена у саобраћај, а 4,5 километара, од укупно 12,5 који су асфалтирани, мораће да се ради из почетка, за шта ће бити потребно око милијарду динара, односно нешто више од осам милиона евра првобитни рок за завршетак деонице дужине 12,5 километара је био децембар 2012. године. Од почетка радова 2010. до 2014. године, када је окончана, потписано је укупно 11 анекса на основни уговор, као и три анекса на Уговор о додатним радовима, чиме је повећана цена радова, уз продужавање рокова за обављање посла. Извођачи су и од новог министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре тражили додатне анексе, али су одбијени”, писале су “Вечерње новости”.

*
Од најаве подношења кривичне пријаве до данас прошле су скоро две године, али исход је непознат. Истиномер је покушао да о овоме добије информацију у Министарству грађевинарства, али одговор није стигао.

Иако је крајем 2017. завршетак деонице од Обреновца до Чачка био још далеко, министарка Михајловић је најавила почетак радова на новој деоници Прељина-Пожега за мај 2018. “Србија на Коридору 11 почиње следеће године исто важну деоницу, а то је Прељина – Пожега, ја мислим да је то једна од најважнијих деоница на Коридору 11… коју, дакле, почињемо да радимо следеће године најкасније до маја. Две године је потребно да се та деоница уради.” (ТВ Телемарк, 31. 12. 2017. године)

А и председник Вучић је на самом крају 2017. обећао завршетак „свих Коридора“, па и деонице од Обреновца до Чачка. „Радимо путеве више него икада, завршићемо све коридоре у следећој (2018) години, сем деонице Сурчин – Обреновац, имаћемо комплетан завршен Коридор 11 до Чачка. Креће изградња Чачак – Пожега да, колико можемо, заобиђемо Овчарско – кабларску клисуру“, казао је тада Вучић.

Међутим, како се приближавао крај 2018. године све чешће су се могле чути оптужбе на рачун Министарства грађевине. То су чиниле грађевинске компанија које су изводиле радове на изградњи деонице од Уба до Лајковца.

„Путеви Ужице“ и земунски „Планум“, извођачи радова на санацији деонице аутопута Уб-Лајковац, најавили су да ће “тужити Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и тражити одштету од 728 милиона динара, јер им је тај посао одузет”. То је у децембру 2018. изјавио генерални директор „Путева Ужице“ Леко Корићанац.

А средином маја ове године, када се чинило да се епопеја са изградњом ове деонице ауто-пута приводи крају, министарка Михајловић изјавила је да ће траса од Обреновца до Чачка бити пуштена до Видовдана, 28. јуна. Претходно је, у априлу, гостујући у Дневнику РТС, обећала да ће “103 километара пута на Коридору 11 између Обреновца и Прељине пре лета бити пуштено у рад”.

И председник Вучић је у мају, приликом обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре, потврдио обећање министарке Михајловић.

*
“Ми ћемо ауто-пут Обреновац – Чачак, у наредних месец и по дана у потпуности да отворимо за саобраћај. Дакле имаћете ауто-пут Обреновац – Чачак већ за месец и по дана“, најавио је тада Вучић.

А да ће туристи и ове летње сезона ка Златибору и Црној Гори ићи преко Ибарске магистрале било је јасно половином јуна када је министарка Михајловић казала да ће “ауто-пут од Обреновца до Љига, у дужини од око 63 километра, бити завршен и пуштен у саобраћај до 15. августа”.

*
Министарка Михајловић на Кородору 11, авгист 2019 / Фото: Фонет, МГСИ
“До тада ћу им стајати над главом, све док рок не буде испоштован”, рекла је Михајловић, и додала да су деонице “требало да буду отворене 28. јуна, али да је рок померен, пре свега, због кишовитог априла и маја”.

Најзад, деоница од Обреновца до Чачка биће за саобраћај отворена данас, а министарка Михајловић најављује да ће траса од Сурчина до укључења на ауто-пут, дужине 17,6 километара, бити завршена средином децембра. Изјавила је да „верује да ће 1. марта наредне године почети радови на деоници Нови Београд – Сурчин, и да ћемо за две године практично имати готов ауто-пут од Новог Београда до Чачка“.

Предвиђено је да се ауто-пут, по предлогу председника Вучића назван „Милош Велики“, повеже са делом који из Бара води до Бољара, односно до границе Србије и Црне Горе. Министарка је подсетила да су у мају почели радови на деоници Прељина-Пожега, која је, истакла је, врло захтевна, и додала да ће тај део пута бити готов за две и по године.

„Пројектанти Института ЦИП исцртали су трасу ауто-пута од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором. Тај део Коридора 11 биће тема разговора премијера Александра Вучића и кинеских компанија заинтересованих за његову изградњу или кроз кредите или узимањем концесије. Пројекат је вредан око милијарду и 600 милиона евра. Правац преко Сјенице је краћи 40 километара и јефтнији за 500 милиона евра. Усвојена траса ауто-пута Пожега–Ивањица–Бољаре дуга је 107 километара и пројектована је за брзине од 100 и 120 километара на час“, известила је у мају Радио-телевизија Србије.