Прочитај ми чланак

ОВAЈ ЧОВЕК ЈЕ НЕУНИШТИВ: Сто живота Млађана Динкића

0

Млађана Динкића је Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) обрадовало за 52. рођендан јер је обуставило једини кривични поступак који се водио против њега.

Против некадашњег гувернера и министра, а сада консултанта и композитора није званично отворена ниједна друга кривична истрага иако је последњих неколико година више пута најављивано његово хапшење, а полиција и тужилаштво планирају званичну истрагу због Националне штедионице.

И премијер Aлександар Вучић, још као посланик СРС, доносио је у Скупштину затворско одело на којем је писало Динкић. Вучић је био и 2004. председник Aнкетног одбора Скупштине и најавио је кривичне пријаве против Динкића, као и против бизнисмена Војина Лазаревића и Вука Хамовића, чија се имена више не помињу, а који су били власници више од 50 одсто Националне штедионице.

Осим обустављене истраге, Динкић је био саслушан у преткривичном поступку за Националну штедионицу, која је једна од 24 спорне приватизације за које се интересовала ЕУ, али ту још није отворена истрага.

Динкић је 20. децембра прославио 52. рођендан, а ТОК је након тога послао обавештење да га више не гони због сумње да је злоупотребио службени положај. Спорна ситуација била је 2002, када је, у време док је био гувернер НБС, закључен споразум са 13 пословних банака којима је без накнаде на период од три године дата на коришћење имовина НБЈ, тачније просторије и опрема Завода за обрачун и плаћање.

ТОК је известио да је у истрази која је званично отворена 30. децембра 2014. саслушан Динкић као осумњичени, испитивани су бројни сведоци, прибављене су исправе и документација и спроведено је вештачење. Закључено је да нема елемената кривичне одговорности осумњиченог. Наиме, ТОК је утврдио да је укупна закупнина које банке нису плаћале мања од отпремнине прописане законом коју би НБЈ морала исплатити за запослене који су наставили да раде у тим банкама.

Случај „Штедионица“

У предистрази за Националну штедионицу Динкић је октобра 2013. дао исказ у полицији и изјавио:

„Не постоји кривица никога ко је учествовао у том процесу, нити сам ја икога оптужио.“

Он је додао да је цела афера измишљена и покренута из политичких разлога, јер је он оборио владу Зорана Живковића.