Прочитај ми чланак

Украјина разматра забрану Телеграма

0

Забрана апликације не би била цензура, рекао је шеф ГУР-а Буданов Украјина може да користи Телеграм за операције утицаја, али апликација за размену порука и даље представља претњу, рекао је у среду шеф украјинске војне обавештајне службе (ГУР) Кирил Буданов.

У коментарима које је медијима послао кијевски Центар за стратешке комуникације, Буданов је признао широк домет шифроване платформе за размену тренутних порука, називајући је и шансом и проблемом.

„Са становишта националне безбедности, Телеграм је дефинитивно проблем“, рекао је Буданов. „Свако може да направи канал, почне да пише шта год жели и – када неко покуша да уради нешто поводом тога – сакрије се иза слободе штампе.

„Апсолутно сам против гушења слободе говора. Али ово је превише“, додао је Буданов. „Ово није слобода медија, то је нешто друго.

Телеграм су као платформу за размену тренутних порука креирали руски предузетници Павел и Николај Дуров 2013. Оно што га издваја од сличних апликација, као што су WхатсАпп и Вибер, јесте могућност креирања јавних канала за емитовање и дискусионих група. Тренутно је апликација број један за размену порука у Украјини.

„Најинтересантније је да сви читају Телеграм“, рекао је Буданов. Иако ово може имати „деструктивни ефекат“ унутар Украјине, такође омогућава Кијеву да шири своју поруку на територијама под руском контролом, додао је он.

Његови коментари долазе два дана након што је неколико украјинских посланика предложило нацрт закона којим би се „регулисао“ Телеграм. Предлог дефинише платформе за размену порука као посебну правну категорију и ствара захтеве за извештавање за „пружаоце информација“ који их користе. Ако се усвоји, то би захтевало да све платформе за размену порука које раде у Украјини имају регистровану канцеларију у земљи – осим ако имају седиште у ЕУ – и да открију своју власничку структуру и финансирање влади.

Украјински председник Владимир Зеленски консолидовао је све медије под окриљем државе, позивајући се на ванредно стање уведено због сукоба са Русијом. Званичници у Кијеву су више пута жалили због чињенице да је Телеграм омогућио грађанима да заобиђу владину цензуру.

Прошлог месеца, парламентарни одбор се сложио да платформу треба забранити у Украјини. Ово је изазвало критике од стране званичника Савета за националну безбедност и одбрану задуженог за „супротстављање дезинформацијама“, који је тврдио да Украјина користи платформу да „дави проруске сегменте медијског поља“ и да би забрана била „немогућа“.