Прочитај ми чланак

Откривамо: Жесток сукоб Вучића и Николића око изградње хидроелектрана у Србији

0

Изборна скупштина Српске напредне странке протекла је у сенци жестоког сукоба Томислава Николића и Александра Вучића.

Две струје унутар владајуће партије пред камерама у Сава центру су изгледале јединствене, иако су још пре неколико недеља избиле нове трзавице након што је гостујући у Берлину, Вучић без тендера Немцима наместио посао изградње хидроелектрана у Србији.

Како сазнаје редакција „Србин.инфо“, председник Србије Томислав Николић је побеснео због овог Вучићевог потеза, јер изградњу хидроелектрана, а нарочито „Ђердапа 3“, обећао пару кинеских компанија, које су само у овај пројекат желеле да уложе три милијарде евра.

Ипак, нови председник СНС је мимо договора, посао препустио Немцима, који планирају да изграде и хидроелектране на Великој Морави, иако стручњаци упозоравају да би овај пројекат поплавио најплоднију шумадијску земљу и драстично погоршао климу у Србији.

Николић је свестан опасности да га Вучић потпуно потисне из странке, који је око себе већ окупио велики број млађих кадрова. Нема сумње да ће се, баш као и у Демократској странци, ратне секире остати закопане док је партија на власти. Према појединим пројекцијама на Западу, управо су Александар Вучић и Драган Ђилас виђени као „политичари будућности“ у Србији.

Ђердап 3

Снага Ђердапа 3 требало би да се креће око 2.000 мегавата, што је више него довољно за потребе Србије. Ђердап 3 би требало годишње да производи око 7,6 милијарди киловат-сати електричне енергије и то искључиво ноћу. Та енергија би се искористила и за враћање воде у језеро, па би се њена снага поново користила за производњу струје у периоду када је цена најпрофитабилнија.

А. Димитријевић