Прочитај ми чланак

Двери: Открили се – ЦИА подржава аутономаше!

0

НЕД, водећи ЦИА сервис за „обојене револуције“ отворено истакао подршку аутономашима у Војводини!

САД, један од „стубова спољне политике Србије“ у унутрашњој политици Србије је свакако један од фактора пропасти. После скоро затвореног пројекта „Косово“, амерички оперативци прелазе полако на проблем Војводине, где се подршка аутономашима структура повезаних са ЦИА-ом све јасније очитава. Управо на овај начин треба тумачити вест да је у Панчеву одржана трибина посвећена аутономији Војводине, у организацији Независног друштва новинара Војводине и уз подршку организација НЕД!

На овој трибини, на којој је, нимало случајно, припрећено да би Војводина могла ићи путем Косова уколико се настави „анахрони централистички став“, учествовали су, већ познати стручњак за све, Мирко Ђорђевић, филолог који се представља као социолог, Ранко Кончар, историчар, службеник музеја Војводине и професор на новосадском универзитету (дакле, човек који се издржава од буџетских пара) и Душко Радосављевић, по образовању политиколог, иначе црногорски националиста (члан Црногорске партије) до распада СФРЈ био врло близак КПЈ (председник омладинске организације Шида од 1988. до 1990), да би касније пошађао различите курсеве по иностранству посвећене транзицији у „демократско“ друштво).

Вест о овој трибини је битна и још из једног разлога: новинске агенције, а сагласно томе и водећи медији, пренели су да је трибину подржала организација НЕД. Иако је подршку ове организације могуће наћи на сајтовима који окупљају сепаратисте, попут autonomija.info, ово је први пут да се подршка НЕД-а износи у јавност, чиме аутономаши желе да се бусају у прса подршком Америке. Не треба напомињати да је, ако се узме у обзир и формирање тзв. „Војвођанског отпора“, у питању сценарио примењен који је за резултат имао „петооктобарску револуцију“.

Овакав след догађаја само показује колико су, нажалост, Двери биле у праву када смо покренули кампању против аутономије Војводине.

Вест о трибини у Панчеву
Социолог Мирко Ђорђевић изјавио је вечерас да анахрони централистички став власти у Србији може довести до снажног аутономашког покрета у Војводини „па и до корака даље“.

„Анахрони централистички став може довести до снажног аутономашког покрета па и до корака даље. Бојим се да са Војводином Србија не прође овако како је прошла са Косметом. Дај боже да нисам у праву“, рекао је Ђорђевић на трибини у Панчеву.

Према његовим речима, Војводина је део Србије који има и демократску и европску традицију. „А чим проговорите о томе, одмах кажу да је то сепаратизам“, казао је Ђорђевић.

Он је казао да будућност Србије зависи од Војводине, али је оценио да Србија то неће искористити.

„Србија сама све чини да упропасти и ову последњу шансу која се зове Војводина. Ми смо све чинили са Косовом да упропастимо сами себе и у томе смо добрано успели“, рекао је Ђорђевић.

Историчар Ранко Кончар оценио је да Србија историјски не може да се ослободи традиције централизма и рекао да су обе Југославије пропале због таквог става.

Он је оценио да је однос Србије и Војводине велики проблем још од 1918. године, од присаједињења Војводине Србији.

„Србија никада није била наклоњена аутономији Војводине па ни данас. Ова власт чини ми се жели да докрајчи оно што је започето 1918. године. Дакле, да потпуно девастира војвођанску аутономију“, рекао је Кончар.

Додао је да није Србија конституисала аутономију Војводине, већ је аутономија аутохтоно дело војвођанске политике.

„Војводина се 1945. године прикључила Србији као аутономна покрајина. А данас јој се приступа као покрајини коју је Србија створила, и према којој може заузимати какав год хоће став“, рекао је Кончар.

Политиколог Душко Радосављевић рекао је да Устав Србије мора да се мења. „Што се грбо роди, време не исправи“, казао је он и додао да је Устав у ствари донет само да би се у преамбули казало да је Косово део Србије.

Он је критиковао војвођанске власти и рекао да оне тренутно испољавају „ћутање и кукавичлук“. „Ако немате став у овој ситуацији, онда га нећете никада имати“, казао је Радосављевић.

Трибину је организовало Независно друштво новинара Војводине, уз подршку америчке фондације НЕД.

 

(Двери, Б92)