Прочитај ми чланак

ОРГАНИЗАТОРИ ПРОТЕСТА „1 од 5 милиона“ позвали на бојкот избора

0

Организатори протеста "1 од 5 милиона" позвали су грађане и странке у Србији на бојкот предстојећих избора.

Организатори су на конференцији за новинаре испред скупштине Србије навели да ниједна од 42 препоруке и шест закључака Стручног тима протеста нису испуњени, због чега сматрају да нема услова за фер и слободне изборе.

FOTO: TVITER

Они су позвали и сва удружења, политичке и неполитичке организације и синдикате да подрже идеју бојкота.

„Када имамо ситуацију у држави где је свеприсутна манипулација Александра Вучића и Српске напредне стрнке, свеопште лудило које пласирају и стварају овој држави, не постоје никакви услови да се на те изборе изађе. Бојкот је једина опција као први корак који је потребно остварити да се изборимо за достојанствен живот у овој земљи“, рекла је Валентина Рековић из „1 од 5 милиона“.

„Мислимо да ово није време опстанка нечијих организација, да ово није време тиме што ће неки посланик бити у Скупштини да би могао да преживи, ово је време у којем сви треба заједно да се боримо у овом кризном тренутку и да сви заједно треба да покажемо овом систему да ми нисмо његов део и да га не подржавамо. Бојкот је ствар којом се мења овај систем, бојкот је једини одговор на ово лудило и на ову ненормалну државу“, казао је Срђан Марковић, један од организатора протеста.

Марковић је рекао да ће успех бити уколико на изборе изађе 40 одсто грађана, а да ће највећи успех бити ако тај проценат буде износио 35 одсто.

Он је додао да већ сада све политичке опције треба да кажу које су њихове намере и да ли излазе на изборе или не.

„Ако су намере да изађу на изборе нека кажу јасно и гласно, то је њихов избор и мислимо да ће им грађани рећи на изборима шта мисле о томе“, рекао је Марковић новинарима испред Народне скупштине.

Према његовим речима, они разумеју да политичке странке имају своје органе кроз које доносе одлуке како би одлучили да ли је бојкот за њих позитиван или не, али исто тако знају и да „живимо у систему апсолутне контроле медија и да нема праве кампање и слободне кампање“.

Марковић је објаснио да бојкот подразумева активан рад на терену, обилажење свих места по Србији, огољавање афера.

Такође, план је и да у сваком тренутку у сваком месту буду на свим локацијама, а на њиховом сајту грађани ће моћи као „узбуњивачи“ анонимно да укажу на све неправилности које примете током предизборне кампање.