Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА У СКУПШТИНИ: Седница о Косову ријалити, Вучић за свој дебакл криви нас

0

Посланици дела опозиције у Скупштини Србије најавили су да ће бојкотовати и данашњу седницу парламента на чијем је дневном реду питање Косова и Метохије, наводећи да не желе да учествују у "ријалити програму" у коме ће председник Србије Александар Вучић, како су оценили, покушати да пребаци на опозицију "кривицу за дебакл" политике према Косову.

Наводећи да је заказивање седнице о Косову у овом тренутку „злоупотреба најважнијег државног и националног питања“, председник покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је да данас у парламенту треба да се деси „сељење ‘Задруге’ са Пинка у скупштину“.

Фото: Н.С.

 

„Не пада нам на памет да од скупштине правимо ријалити шоу. Неко ко се правио луд или можда и није, сада се досетио да додје у скупштину када опозиција бојкотује седнице“, казао је Обрадовић.

По његовим речима, једини писани траг шта се претходних година дешавало у преговорима Београда и Приштине је извештај Канцеларије за Косово и Метохију.

„Сада ће Александар Вучић као председник државе да образлаже извештај директора једне канцеларије Владе Србије. То је коначан доказ да је злоупотребио и узурпирао све државне институције, то говори о болести система“, рекао је лидер Двери.

Он је рекао да ће у суботу, 8. јуна „читава Србија устати“ јер ће у више градова бити одржана протестна окупљања поводом обележавања шест месеци од како је у Београду одржан први скуп „Стоп крвавим кошуљама“.

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић оценила је да данашња седница парламента има фарсични карактер иако је како је навела, „Косово и Метохија најважније државно питање у Србији“.

„Опозиција седам година тражи седницу парламента о Косову и Метохији. У јануару 2013. године у скупштини је усвојена платформа тадашњег председника Србије Томислава Николића о Косову и Метохији која је погажена већ у априлу, потписивањем Бриселског споразума. Од тада у пленуму Скупштине Србије влада мук о Косову и Метохији“, рекла је Рашковић Ивић.

По њеним речима, данашња седница је „мамилица“ да се опозиција врати у парламент како би се градјанима Србије показало да „све штима“.

„Тражили смо извештај о преговорима које је Вучић водио као премијер и као председник државе, уместо тога смо добили смешан извештај Канцеларије за Косово и Метохију са фотографијама крава, оваца, обновљених кућа и са само пет или шест страна текста о преговорима у Бриселу. Ово је велика психо-драма у којој 250 посланика треба да помогне Вучићу да се он и даље прави блесав што се тиче Косова и Метохије, али ми у томе не желимо да учествујемо“, казала је потпредседница Народне странке.

Говорећи у име самосталних посланика, Мариника Тепић је казала да та посланичка група неће учествовати у данашњем заседању јер председник Србије, по њеним речима, покушати да „преусмери дебакл који је доживела његова политика према Косову и Метохији, на окривљавање опозиције и народа“.

„Држимо се обећања градјанима да ћемо и даље активно бојкотовати седнице скупштине јер данашња тема представља мамац да се представници праве опозиције увуку у пленумско заседање. Ово није план за даљу будућност Косова и Метохије већ извештај у коме нисмо нашли кључне одговоре које смо чекали седам година, колико нема расправе у скупштини на ту тему“, казала је Тепић.

Наводећи да се Вучић показао „потпуно неспособним“ за решавање питања Косова и Метохије, она је оценила да је Србија данас „седам година даље него раније од било каквог решења за Косово“ и да људи попут Вучића, „не могу да доведу ни до каквог договора“.

Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Горан Ћирић рекао је да је тема Косова „важна за све“, али да се на корак бојкота опозиција није одлучила бирајући теме, већ тражећи услове за успостављање слободе, демократије и фер избора.

„Пуно је аргумената због чега не треба учествовати, а један од њих је да је председник Србије учествовао у кампањи, а да градјанима никада није представио платформу за преговоре о Косову. У скупшини смо слушали премијерку која је подносила експозе у коме није било ни трага о успостављању политике о Косову и ни речи о разграничењу коју сада Вучић помиње“, рекао је Ћирић.

Он је казао и да без представљања политике за Косово, није било могуће да та политика добије подршку и додао да ће председник на седници „нападати опозицију, а не представљати решења“.

Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Марко Дјуришић казао је да је власт на више начина покушала да врати посланике опозиције у клупе, од „демагошке расправе“ о изменама Кривичног закона до данашње седнице, а све како би их „одвратила од неучествовања док се ствари не промене“.

„Начин на који је седница о Косову сазвана најбоље говори да није било никаквих промена. Седница је требало да почне у 10 часова, а померене је на 16 часова како би председник могао да одржи вишесатни говор у ‘прајмтајму’, а не раније када већина људи нешто ради и не може да га слуша“, рекао је Дјуришић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!