Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА у РС: На протесту неће бити рушења ДОДИК Не долазе екстремисти из Србије

0

Представници странака које чине Савез за промјене изјавили су јуче да гарантују да на данашњем протесту неће бити рушења, паљења нити било каквих ексцеса.

Фото: Aнадолија

Фото: Aнадолија

Младен Босић, лидер СДС-а, рекао је да је све спремно да се организују мирни протести у Бања Луци и да су урадили све да то буде у складу са законом.

„Очекујемо да грађани РС не подлегну притисцима и сијању страха од стране власти и да слободно изађу и изразе незадовољство стањем у РС. Очекујемо од полиције да обезбиједи ред и мир за вријеме протеста. Ми смо урадили све да се направи унутрашње обезбјеђење, гарантујемо да неће бити никаквих инцидената“, рекао је Босић.

Савез за промјене је на рјешење којим им се забрањује протестна шетња од парка „Младен Стојановић“ до Трга Крајине јуче уложио жалбу и тражио одобрење за шетњу новом рутом коју нису жељели да саопште новинарима.

„МУП нема разлога да не одобри шетњу овом трасом јер је наш захтјев у складу са законом. Aпелујемо на полицију да нам помогне да на тој траси, која неће бити ни близу физичког додира са другом страном, омогући мирно изражавање незадовољства“, рекао је Драган Чавић, лидер НДП-а и додао да ће шетња трајати кратко.

Истакао је да сви који дођу на скуп биће људи који манифестују своје незадовољство стањем у друштву које више од 10 година води Милорад Додик, лидер СНСД-а.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, рекао је да су у посљедњих неколико дана изражене злоупотребе институција, јер директори школа, владиних институција морају извести све запослене на контрапротесте.

„Aко не дођу, добиће отказ што је крајње безобзирна манипулација људским правима“, рекао је Бореновић.

Према његовим ријечима, све се чинило „од стране владајуће олигархије да се смањи присуство грађана и то им неће успјети“.

„Очекујем да полиција буде полиција свих грађана, а не једне политичке групације и да са нама омогући миран, достојанствен скуп“, рекао је Бореновић и позвао да буду у парку и да на миран и достојанствен начин изразе своје незадовољство.

На протестима Савеза за промјене говориће више незадовољни грађани него политичари, а колико ће грађана пристуствовати Великом народном протесту, који почиње у 12 часова, и даље се не зна.

Младен Босић је истакао и да нема сврхе отказивање протеста, јер је „Милорад Додик већ најавио да ће организовати контрамитинг на истом мјесту и у исто вријеме ако и опозиција организује протест“.

„Кампања лажи, дезинформација којима се служи фабрика лажи СНСД не да нас неће уплашити, него изазива револт обичних грађана“, рекао је Босић и додао ће сарађивати са полицијом у обезбјеђивању протеста.

Он је упутио апел Додику да откаже свој контрамитинг.

„Нека га помјери за недељу, нека не провоцира било какву могућност било каквих нереда у Бања Луци“, рекао је Босић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић је појаснио да су уложили жалбу на рјешење МУПРС-а о забрани трасе кретања према главном тргу, гђе ће се одржати митинг владајућих странака у РС-у.

Тражимо, каже, да се осигура траса за мирну протестну шетњу, која је удаљена од мјеста митинга. Aко МУПРС-а и то одбије, каже, сматрат ће да су „у служби режима“.

Данас се у Бања Луци одржава протест опозиције у парку „Младен Стојановић“ у 12 часова, а СНСД, ДНС и СП организују митинг на Тргу Крајине у исто вријеме.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС,  јуче је изјавио да шетње неће бити дозвољене ни једнима ни другима, како не би дошло до сусрета и сукоба.

Додик: Увјерен сам да ћемо имати два мирна скупа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у разговору за Дневник 2 да у суботу у Бања Луци очекује један миран дан.

– Не мислим да ће то бити различит дан од данашњег – рекао је Додик, и истовремено позвао све грађане, без обзира на који скуп да иду, да дођу и чују поруке.

– Увјерен сам да ћемо имати два мирна скупа и послати поруку да се у једном дану, у једном граду истовремено могу одржати два различита скупа различитих опција, а да се покаже мир – рекао је предсједник Српске.

Додик је навео да постоје информације да један број особа из ФБиХ има амбицију да дође.

– Полиција се неће приклањати ни једном, ни другом скупу, и позивам народ да подржи Полицију Српске – рекао је Додик.

– Власт се губи и добија на изборима, а Босићу је досадило да губи. То је његова лична фрустрација и ово доживљавам као његов лични обрачун – прокоментарисао је предсједник Српске.

Додик је нагласио, да је желио да се нађе довољно снаге да се откажу оба скупа, посебно послије позива патријарха српског Иринеја да се то учини. Навео је да му је жао што се на прави начин не уважавају ријечи патријарха.

– Позивам све да се на миру окупимо и да се на миру разиђемо – закључио је предсједник Српске.

Полиција Српске спремна да обезбиједи оба скупа

Полиција Републике Српске спремна је да обезбиједи оба скупа, потврђено је из МУП-а. Одобрили су мирно окупљање, али забранили било какву шетњу.

Присталице опозиције биће у бањалучком парку „Младен Стојановић“, а власти на Тргу Крајине. Километар и по удаљени једни од других биће спријечени да се састану.

Постоје поуздане информације да у Бања Луку долазе појединци и екстремистичке групе из региона, чије намјере нису добронамјерне, каже министар унутрашњих послова Драган Лукач. Напад на институције Републике Српске, рушење или било какав други вандализам, тврди, биће осујећени и ригорозно кажњени.

Протест опозиције и митинг власти у Бања Луци, заказани за сутра у 12 часова, у МУП-у Српске оцјењују високоризичним догађајем какав овај град не памти. Зато је ангажовано 2.000 полицајаца, скоро двоструко више од броја који је обезбјеђивао скуп поводом отварања џамије Ферхадије прошле седмице. У Бања Луку би сутра требало да дође од 100 до 150 аутобуса присталица опозиције и од 150 до 200 аутобуса оних који подржавају власт. У свим аутобусима биће полицајац, а аутопревозници су дужни да направе спискове путника и предају МУП-у.

Министарство безбједности у Савјету министара Граничној полицији БиХ наложило је да појача мјере контроле и да не дозволи улазак појединацима и групама, за које се сумња да иду на скуп у Бањалуку, са намјером да изазову инцидент.

Сви они који нападну полицију и институције Републике Српске или на било који други начин буду показивали вандализам, биће строго санкционисани. МУП је, подсјећамо, одобрио оба скупа – опозицији у парку „Младен Стојановић“, власти на Тргу Крајине, али забранио шетњу. Опозиција је због тога уложила жалбу и тражила да умјесто од Парка до Трга Крајине, шетају у другом правцу, неоткривајући која би то траса била.

Ипак у рјешењу је наведено да жалба не одлаже извршење ранијег рјешења МУП-а. Полиција ће на више мјеста контролисати и усмјеравати саобраћај, а биће постављене и ограде као препреке, да се учесници скупова не би сусрели.