Прочитај ми чланак

Опозиција: У јулу је касно за дијалог, намерно се одуговлачи

0

Представници опозиције сматрају да је прекасно да дијалог са влашћу око изборних услова уз посредовање Европског парламента почне у јулу, када ће према сазнањима Нова.рс европарламентарци доћи у Србију. Према мишљењу већине чланова опозиције то би оставило врло мало времена за имплементацију договореног, уколико до договора уопште дође.

Наиме, према сазнањима Нова.рс, дијалог власти и опозиције о изборним условима уз посредовање представника Европског парламента, по свему судећи могао би да почне у јулу, када ће европарламентарци доћи у Србију, а за то се, како нам је речено, чека зелено светло председника Европског парламента.


Иако је било планирано да европска четворка предвођена Владимиром Билчиком у дијалогу власти и дела опозиције посредује онлајн, готово је извесно да би ипак могли да допутују у Београд. О томе се до сада није размишљало због пандемије корона вируса, али се, како наводи извор Нова.рс, сада појавила могућност доласка у Србију.

„Чека се да долазак одобри председник Европског парламента“, наводи наш извор, а то би значило да ће се власт и део опозиције тада наћи први пут за истим столом.

Представници опозиције углавном сматрају да је то касно за било какав договор, односно за његову имплементацију.

Такво је мишљење заменика председника Странке слободе и правде Борка Стефановића.

„То је изузетно касно. Такав сценарио се спроводи да би се што мање ствари договорило и спровело. Очигледно је да господин Билчик сматра да су услови за изборе овде суштински сјајни и да сваки разговор представља формалност. На овај начин се жели доћи пред савршен чин и у апсолутну немогућност примене договореног пре јесени, кад је објективно прекасно“, рекао је Стефановић овим поводом за Нова.рс.

Драгана Ракић, заменица председника Демократске странке каже да за почетак преговора у јулу није касно, али под одређеним условима.

„Уколико постоји искрена жеља и решеност ЕУ парламентараца да се реши политичка криза у Србији и да се нашим грађанима омогући да гласају под истим условима какве имају грађани Европске уније, мислим да није касно за отпочињање преговора. Наравно, потребно је и да релавантни опозициони политички актери у Србији, заинтересована јавност и грађани са своје стране врше јак и упоран притисак на владајући режим да се испуни оно што је гарантовано Уставом и законима, а то је да је гласање тајно, по слободној вољи и без икаквих притисака“, каже Ракић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, такође, сматра да сваки дан који је пропуштен за конкретне договоре смањује и шансе за договор.

„Сматрам да разговори морају да почну у јуну како би имали времена за имплементацију уколико дође до договора. Договор би морали да имамо до краја августа, како би од септембра почела примена договореног. Наравно под претпоставком да избори неће бити пре марта наредне године.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да би јул могао доћи у обзир, уколико се споразум потпише у августу и одмах примени.

„Није касно ако се у току јула и заврши дијалог, а у августу потпише Споразум између власти и опозиције и одмах примени. До краја јуна ћемо имати нацрт тог Споразума у дијалогу без европских посредника, а онда када они дођу то можемо спојити у један дијалог и преко лета завршити, што би било испуњење обећања да се дијалог заврши најмање шест месеци пре првих следећих избора у Србији. Оно што је важније јесте да што пре имамо пакет емисија на телевизијама са националном покривеновћу на којима ће опозиција моћу слободно да гостује и то је прва тема на којој ћу инсистирати на оба колосека дијалога“, рекао је Обрадовић за Нова.рс.