Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА РАЗБИЈЕНА: Расколи чувају Милов режим

0

Milo-Djukanovic-americka-am

ПОДОГРИЦА – У часу када је ДПС од оснивања најрањивији, јер га потресају многобројне афере и хапшења истакнутих чланова, као и пуцање шавова вишегодишње коалиције са СДП, раштимовани оркестар опозиције ничим не угрожава Мила Ђукановића.

Неуспели, тромесечни преговори представника власти и опозиције око стварања услова за фер изборе ишао је наруку једино премијеру и његовој влади, која је гласовима (опозиционе) Позитивне недавно преживела у парламенту.

Неслога у опозицији му иде наруку, јер ће тако лако моћи да опстане на власти до расписивања избора у октобру. Ђукановић је, пак, опет изразио спремност за наставак дијалога са представницима опозиције, али без условљавања.

– Та понуда није израз политичке слабости, већ покушај да отклонимо једну од кључних препрека одржавању фер избора – огласио се Мило Ђукановић окривљујући за неуспех дијалога дојучерашњег првог саборца Ранка Кривокапића.

– Преговоре је обележио политички себичлук председника парламента. ДПС је спреман за дијалог без условљавања, иначе о чему би онада разговарали, ако би прихватио одмах све захтеве опозиције – поручио је притом премијер.

Наруку му, штавише, иде општа неслога у редовима опозиције, подељене у више колона. У Демократском фронту су категорични да целокупна опозиција треба да изађе из парламента и тамо се врати једино када се буде одлучивало о судбини Владе. Инсистрају да се о томе расправља пре одлуке о судбини шефа парламента Ранка Кривокапића.

– То подразумева изгласавање о поверењу и избор прелазне владе. За иницијативу за изгласавање неповерења постоји подршка 27 посланика ДФ, Социјалистичке народне партије и Демократа, што је довољно да се уђе у скупштинску процедуру – каже Милутин Ђукановић, посланик ДФ. – Акциони план нашег савеза константно се темељи на одржавању мирних протеста опозиције.

И управо када се помислило да би се могло десити консолидовање бар дела опозиције, јуче је „пукла“ вест да је та прича пропала, пошто су СНП и Демократе припремили, штампали и поделили пропагандни материјал за предстојеће изборе у Тивту, 17. априла. А, било је готово извесно да ће се идеја Демократског фронта о заједничком бојкоту избора у Тивту преточити у стварност, „због непостојања фер и поштених изборних услова“.

На то је морао да реагује Славен Радуновић, посланик ДФ.

– Није ово коректно. Док ми заговарамо бојкот, јер нема услова за фер изборе, и са чиме се сви слажу, неки покушавају да намакну понеки глас на брзину. Је ли коректно штампати и дистрибуирати пропагандни материјал за те изборе у моменту док сви тврдимо да нема услова за фер изборе? – поручио је Радуновић на „Фејсбуку“.

Да је иницијатива ДФ за изгласавање неповерења Влади „нелогична и унапред осуђена на пропаст“, уверени су у странци Социјалдемократа, отцепљеног дела СДП.

– Тога су свесни и њени иницијатори, јер смо пре само месец дана имали скупштинску расправу на исту тему, после које је постало јасно да актуелна влада има већинску подршку у парламенту. Захтев ДФ да се о томе расправља пре поверења председнику парламента Ранку Кривокапићу, пуки је покушај учвршћивања „колашинске коалиционе сарадње“.

-То што Милу Ђукановићу одговара наставак преговора, сваком правом опозиционару треба да буде сигнал да уради потпуно супротно, и не удовољи потребама диктатора. Ђукановићу не одговарају протести, бојкот Скупштине, удружено гласање опозиције о судбини Владе. Зато позива део опозиције да дођу за његов сто, како би мирно осмислио и реализовао још једну изборну крађу – оцењује Јован Вучуровић из Нове српске демократије.

Демократска Црна Гора саопштила је да не спроводи изборну, већ кампању „од врата до врата“, како би представили грађанима идеје из свог програма „Победе, а не поделе“.

Поручују да неће престати са кампањом на терену и да су после Тивта на реду Цетиње и општине црногорског севера.

СДП наводи како је очигледно да је парламентарни дијалог, уз подршку Европске комисије и Европског парламента, озбиљно угрозио систем изборне крађе за коју се у извештајиима ЕК директно прозива ДПС. У својој опседнутости СДП-ом, премијер Ђукановић није ни приметио да су услови за фер изборе услови опозиције, а не само СДП.

 

Извор: Вечерње новости