Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: Да се хитно идентификују нападачи на демонстранте испред Председништва!

0

"Ако су у питању припадници МУП-а у цивилу, они и те како знају да песнице нису законом предвиђене средство за одбрану простора око зграде Председништва.

Савез за Србију најоштрије је осудио и затражио да се хитно идентификују они који су напали демонстранте на протесту „1 од 5 милиона“, који су, како кажу, у складу с претходним договором с полицијом хтели да испред зграде Председништва оставе препоруке и закључке експертског тима протеста.

„Ако су у питању припадници МУП-а у цивилу, они и те како знају да песнице нису законом предвиђене средство за одбрану простора око зграде Председништва. Песнице у обрачунима користе криминалци и хулигани, што су овим актом постали људи који су се на тај начин обрачунали са демонстрантима“, навди се у саопштењу СзС.

Уколико је реч о припадницима Војске Србије који обезбеђују председника државе, онда, како се додаје, цео догађај представља први излазак војске на улицу после 9. марта 1991. године.

„Поставља се питање колико смо далеко од Милошевићевог сценарија извођења тенкова на грађане који демонстрирају борећи се за слободу и демократију. Јавност има право да добије информацију ко су лица која су претукла учеснике протеста. Обавеза државних органа је да против њих покрену законом предвиђени поступак“, наглашавају у СзС.

Иницијатива Не давимо Београд: Нема разговора док траје насиље

„Иницијатива најоштрије осуђује насиље које су Вучићеви батинаши применили над учесницима протеста ‘1 од 5 милиона’. Док са једне стране власт покушава да се представи као неко ко је заинтересован за дијалог и очување демократских принципа, са друге њихови батинаши песницама одговарају на питања и аргументе демонстраната испред Председништва Србије“, наводи се у саопштењу.

Како су навели, Иницијатива захтева од свих опозиционих партија, савеза, странака и организација да одмах обуставе све контакте, разговоре и преговоре које су у претходном периоду имали са, како кажу, насилничким режимом.

„Не могу људи у оделима да разговарају, док обични грађани бивају пребијани по улицама. Нема разговора док траје насиље“, навели су.

https://twitter.com/MarinikaTepic/status/1160290287589216258?s=20

ПСГ: Надлежни да открију ко је чувао зграду Председништва и ко су особе које су претукле студента

Представник омладине Покрета слободних грађана (ПСГ) Стефан Симић оценио је да напад на Срђана Марковића испред Председништва Србије представља још један знак слабости „режима који пуца под притиском“ и затражио одговорност за особе које су га напале.

„ПСГ жели да пружи подршку Срђану Марковићу, који је претучен синоћ од стране непознатих лица, када је покушао да достави захтеве незадовољних грађана који шетају осам месеци широм Србије. Као одговор на слободно изражавање незадовољства услед лошег стања у држави и друштву, још један студент је претучен и то је врло поражавајућа слика наше стварности“, навео је Симић у саопштењу.

Он је од надлежних затражио да утврде ко су особе које су чувале зграду Председништва од грађана Србије и песницама ударале Марковића с леђа и у главу, док је „мирно демонстрирао“.

https://twitter.com/srbininfo/status/1160285842226733062?s=20