Прочитај ми чланак

СТУДЕНТ Срђан Марковић: Вулин је рекао да је Вучић директно наредио да ме туку!

0

Срђан Марковић, један од организатора протеста "1 од 5 милиона", најавио је да ће поднети кривичну пријаву против НН лица зато што је обезбеђење испред зграде Председништва Србије применило физичку силу над њим, након што је прескочио заштитну ограду на суботњем протесту.

FOTO: printscreen N1

 

Марковић је у Дану уживо ТВ Н1 поновио да је уочи протеста у суботу постојао договор да организатори приђу згради Председништва и на улазу оставе 42 препоруке стручног тима за фер изборне услове.

„Ми смо контактирали полицију и полиција је комуницирала са обезбеђењем Председништва док ми нисмо стигли. Они су разговарали са њима, ја сам дошао, и мени је потврђено да ми имамо договор, да је сасвим ОК да Валентина (Рековић), ја, камерман, и господин из јавног реда и мира уђе са нама испред Председништва, да оставимо те 42 тачке“, казао је Марковић.

Међутим, када је договор требало да се реализује, особа која је била канал комуникације рекла им је да договор више не важи.

„Ова власт је показала да с њима кад се нешто договори, то више не важи. Ми нисмо дозволили да то више не важи“, поручио је.

Марковић је рекао и да је сам одлучио да прескочи заштитну ограду, и истакао је да би то учинио чак и да га је обезбеђење упозорило да ће над њим у том случају бити примењена физичка сила, јер како је рекао, обезбеђење Председништва по закону нема право да користи силу ван објекта који штити.

„Нисам прекршио закон. Бела кућа је резиденција, у резиденцији живи Томислав Николић, а ово је јавна зграда, ово је његова (Вучићева) канцеларија“, истакао је Марковић.

Подсетио је и да је Александар Вулин рекао да су припадници Кобри, који обезбеђују Председништво, поступили по наређењу врховног команданта, што, како тумачи, значи да им је Вучић директно наредио да реагују.

„Поднећемо пријаве против НН лица за физички напад. Позваћемо Вулина и Вучића да нам буду сведоци, да објасне ко су особе које су ме тукле и ко им је то наредио“, најавио је Марковић.

Гошћа Дана уживо била је и Валентина Рековић из организације протеста „1 од 5 милиона“ која је потврдила да је постојао договор са обезбеђење Председништва да се на суботњем протесту 42 тачке оставе на улазу у зграду, као и да је тај договор прекршен.

Она је оценила и да је најава председника Вучића да ће зграду Председништва одсад чувати припаднице Војске Србије показала да родна равноправност у држави не постоји.

„Понизио је не само жене у Војсци, него све жене. Где је Зорана Михајловић да осуди такву изјаву? Оне самим тим што су припаднице Војске Србије, имају исте способности да стоје раме уз раме са војницима“, истакла је Рековић.

Организатори протеста су у Дану уживо позвали опозицију да напусти округле столове о изборним условима, јер их виде као алиби за Александра Вучића, и поновили су да ће 1. септембра позвати на бојкот избора који би требало да се одрже на пролеће идуће године.