Прочитај ми чланак

ОНИ ПОДРЖАВАЈУ ТАЧИЈЕВ ДОЛАЗАК: Соња Бисерко, Борко Стефановић…

0
Соња Бисерко (Фото: Медија центар Београд)

Соња Бисерко (Фото: Медија центар Београд)

БЕОГРАД – Омладински одбор за образовање позвао је заменика такозваног косовског премијера и министра спољних послова Хашима Тачија на конференцију „ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно“ заказану за 24. април. Најава његовог доласка изазвала је бурне реакције како власти тако и јавности.

Међу онима који су своје учешће на конференцији потврдили је и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко. На питање зашто се одазвала скупу, она објашњава:

„Прихватила сам учешће, јер подржавам оно што ова организација ради и њихов покушај да ураде нешто на нормализацији односа“.

Власт се огласила да ће, уколико се Тачи појави у Београду, бити ухапшен по потерници која је још увек на снази. Да ли и поред опомене и претње хапшењем Тачи ипак треба да се нађе међу учесницима конференције, Бисерко одговара да се у том случају он неће појавити.

Она објашњава да је скуп организован у складу Бриселским споразумом, а када је у питању разлог евентуалног Тачијевог доласка, Бисерко наводи њихову обавезу да се успоставе и стабилизују бољи односи између Београда и Приштине.

„Тачи вероватно неће доћи ако не буде добио неке гаранције од Дачића. Све зависи од њиховог договора. Ја не знам све детаље наравно“, тврди Бисерко.

Она је објаснила да би на конференцији требало да се нађе и шеф дипломатије и председавајући ОЕБС-ом Ивица Дачић.

„Колико ја знам и Дачић би требало да учествује на том састанку“, навела је Бисерко.

Учешће су осим ње потврдили и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, Оскар Бенедикт, официр за везу са Косовом, Ваљдет Садику, посланици Борислав Стефановић и Дејан Раденковић, као и представници организација цивилног друштва, Милан Антонијевић, Душан Јањић.

Из Омладинског одбора за образовање су већ саопштили да је Тачи потврдио долазак на скуп. Да ли ће заиста до његове посете доћи остаје да се види.

Тачијево појављивање је грех према убијенима

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић је рекао за СрбијаДанас.цом да су огорчени на вест о доласку заменика косовског премијера и такозваног министара спољних послова Хашима Тачија.

Он је рекао да ће тог 24. априла организовати блокаду и носити слике убијених, јер желе да докажу да су учесници починили велики грех тиме што су прихватили да се појаве на поменутој конференцији.

Извор: srbijadanas.com