Прочитај ми чланак

Оливер Ивановић: Представници Срба са КиМ да прихвате бриселски споразум

0

oliver-ivanovic-fonet_f

(Танјуг)

Бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић позвао је данас представнике Срба са Косова и Метохије да не троше енергију да промене нешто што се променити не може.

Ивановић је рекао да је потребно тражити оно што је реално, а то је да се у овој ситуацији „од Владе Србије траже гаранције да ћемо остати у систему Србије у оним областима које су за нас изузетно важне“.

Ивановић је поручио да би Влада Србије могла да каже да ће на Косову и Метохији постојати заједница српских општина којима ће Србија дати снагу, да је то једино решење и да је потребно од Владе Србије тражити гаранције у областима као што су здравство и школство.

„Подела међу Србима је нешто што би највише одговарало онима који нас баш не воле“, рекао је Ивановић, оценивши да би даље сукобљавање са Владом Србије било опасно и да даље заоштравање односа Владом Србије није упутно.

Према његовим речима, између Срба који живе на северу и југу Косова нема велике разлике, нити Србија може да има две политике на Косову и Метохији.

Уважавајући чињеницу да север представља компактну територију са значајним бројем становника И Србима јужно од Ибра мора да се посвети пажња, рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао да је важно да Србија буде економски јака и добро позиционирана у међународној заједници да би решавала проблеме.

 

Рада Трајковић: Бриселски споразум шанса за јединствен наступ Срба на КиМ

 

Посланица Јединствене српске листе у косовском парламенту Рада Трајковић изјавила је данас да је бриселски споразум шанса за све Србе на Косову и Метохији, пре свега у смислу јединственог наступа, што до сада није била реалност.

 

„Имаћемо јединствен политички наступ са Србима са севера Косова, што до сада није била реалност. Тај споразум заиста за све нас представља једну шансу у смислу, пре свега, јединственог наступа свих Срба који су остали да живе на Косову“, рекла је Трајковић.

 

Упитана да ли је компромис са Србима са севера Косова у вези примене тог споразума на видику, Трајковић је казала да Срби немају излаз и да им је потребно да добију гаранције да никада неће бити одбачени, а да држава са друге стране зна да је они неће компромитовати у смислу онога на шта се обавезала и прихватила као обавезу.

 

На питање зашто је Србима јужно од Ибра важно да се нађу за истим столом са представницима Срба са севера и представницима владе, Трајковић је казала да је то зато што су Срби јужно од Ибра у континуитету остављани по страни.

 

Говорећи о примени бриселског споразума, Трајковић је навела да ће примена бити тешка, али да је обавезујућа.

 

Она је додала да се српска заједница легализује и да постаје призната институција преко које ће Срби моћи да разговарају и артикулишу своје захтеве, што је до сада било немогуће, а да је примена споразума веома важна и због решавања безбедносних проблема на Косову.