• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Оливер Ивановић: Брзоплето прихвађена одлука „ЦИК“ да се избаци реч „Србија“ из назива листе
Прочитај ми чланак

Оливер Ивановић: Брзоплето прихвађена одлука „ЦИК“ да се избаци реч „Србија“ из назива листе

0

oliver ivanovic-kosovo

(Бета)

Носилац листе „Србија, деморкатија, правда” Оливер Ивановић рекао је да је за жаљење што су представници друге листе брзоплето и самостално прихватили одлуку Централне изборне комисије Косова (ЦИК) да избаце реч Србија из свог назива.

„Заиста је за жаљење што су без икаквих кординација са нама променили свој назив, јер су тиме ослабили и нашу позицију. То показује да нема система у раду, без обзира што иза те листе стоје странке владајуће колације и читав административни апарат владе,„ рекао је Ивановић за агенцију Бета.

Он је казао да је рок за одлуку 16. септембар и да није било разлога да се о томе одлучи тако брзо и без договора.

Носоци листе „Грађанска иницијатива Србија” јуче је одлучила да прихвати одлуку ЦИК-а и избаци реч Србија из свог назива, пренела је Радио-телевизија Србије.

„Сада смо ми доведени у веома лош положај, да на брзину морамо мењати свој назив иако смо у своје име уложили много. Ми смо четири године градили тај бренд и он је свима познат. То је заиста разочаравајуће,” казао је Ивановић.

Додао је да он још није одлучио како ће поступити, да ли ће прихватити захтев ЦИК-а или ће одустати од избора, али је нагласио да би много боље решење било да су се „Брисел и Приштина условили да поштују законе”.

Ивановић је упутио писмо канцеларији Организацији за европску безбеност и сарадњу (ОЕБС) у Косовској Митровици у којем је навео да би одлука о избацивању речи Србија могла негативно да утиче на расположење грађања.

У писмо је нагласио и да је захтев ЦИК-а стигао без службеног броја, печата и потписа и да се у њему не наводи члан закона по којем би та реч била инкриминишућа.

Локални избори на Косову су 3. новембра након чега ће бити формирана Заједница српских општина. Влада Србије је позвала Србе са Косова да изађу на те изборе.