Прочитај ми чланак

Oкривљују Његоша за геноцид: Црногорски амбасадор у Хашком трибуналу

0

njegos

Министарство спољних послова проследило је инструкцију амбасадору Веску Гарчевићу да представницима Трибунала за ратне злочине у Хагу предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Црногорско министарство спољних послова наложило је свом амбасадору у Хагу да представницима Хашког трибунала предочи ставове Владе Црне Горе у вези са изјавом тужилаштва о геноцидном делу Његоша.

Тужитељка Катрина Густавсон цитирала је стихове из „Горског вијенца“ на суђењу Радовану Караџићу током испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у сведочењу поменуо да се некадашњи председник Републике Српске током рата у Босни и Херцеговини често позивао на тај Његошев спев.

У одговорима из Владе на питање подгоричког Дана наводи се да је амбасадор Црне Горе у Холандији Веско Гарчевић задужен да се састане са представницима Трибунала и предочи им ставове Подгорице у вези са Његошем.

„Министарство спољних послова проследило је одговарајућу инструкцију амбасадору Црне Горе у Холандији Веску Гарчевићу који је већ ступио у контакт са високим представницима Трибунала. На састанаку који је договорен, очекујемо потврду термина, високим представницима Трибунала биће предочени ставови Владе Црне Горе у вези са изјавом
тужитељке“, каже се у одговорима Владе.

Заступница оптужбе у Хашком трибулану Катрина Густавсон цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се – у слободном преводу са енглеског – позива на „чишћење наше земље од неверника“ и каже да „наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени“.

По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био „позив на етничко чишћење земље од Муслимана“.

(РТС)